suma współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
immun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk

suma współczynników wielomianu

Post autor: immun »

1. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W9x), jeśli
a) \(\displaystyle{ W(x)=(x ^{3} -x + 1 ) ^{2000} + (x ^{2} +x - 1) ^{2001}}\)

b) \(\displaystyle{ W(x)= 2(x ^{2} +2x-4) ^{40} - 3(x-2) ^{39}}\)

2. Rozłóż podane wielomiany na czynniki i podaj ich miejsca zerowe

a) \(\displaystyle{ W(x) = 2x ^{4} + x ^{3} + 4x ^{2} +x+2}\)

b) \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} +3x ^{3} + 4x ^{2} -6x - 12}\)

Z gory dziękuje!
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

suma współczynników wielomianu

Post autor: Chromosom »

1. Suma współczynników wielomianu to \(\displaystyle{ W(1)}\).
2. Spróbuj odgadnąć pierwiastki.
immun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk

suma współczynników wielomianu

Post autor: immun »

Właśnie chodzi tu o to, żeby tak to przekształcić (np rozbić jeden wyraz na kilka) żeby dało się to pogrupować. Nie bardzo mi to wychodzi

a co do pierwszego to juz wszystko jasne, dziękuje!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

suma współczynników wielomianu

Post autor: piasek101 »

a) nie ma pierwiastków, przyrównaj go do \(\displaystyle{ (2x^2+ax+2)(x^2+bx+1)}\) i wyznacz (a) i (b)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

suma współczynników wielomianu

Post autor: Mariusz M »

piasek101 pisze:a) nie ma pierwiastków, przyrównaj go do \(\displaystyle{ (2x^2+ax+2)(x^2+bx+1)}\) i wyznacz (a) i (b)
Jak już w ten sposób to podziel go przez dwa i przyrównaj do

\(\displaystyle{ (x^2+px+q)(x^2+rx+s)}\)

bo wyraz wolny nie musi się rozkładac tak jak podał piasek

\(\displaystyle{ W(x) = 2x ^{4} + x ^{3} + 4x ^{2} +x+2}\)

Tutaj łatwo pogrupowac

\(\displaystyle{ 2x ^{4} + x ^{3} + 4x ^{2} +x+2=2x ^{4} + x ^{3} + 2x ^{2}+2x^{2} +x+2\\
=x^{2}\left( 2x^2+x+2\right)+\left( 2x^2+x+2\right)=0\\
\left( 2x^2+x+2\right)\left( x^2+1\right)=0\\}\)


Pomysł z porównaniem wielomianu do iloczynu dwóch trójmianów jest o tyle dobry
że działa dla każdego wielomianu czwartego stopnia
Rozkład który ja podałem jest bardziej ogólny niż ten który podał piasek101

W 2. grupowanie daje dobre rezultaty
ODPOWIEDZ