wymierne współczynniki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 19 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: mavi »

wielomian (√2x+√3)^10 można zapisać w postaci a_10 * x^10 + a_9 *x^9 +...+ a_1 *x +a_0 Wśród współczynników a_0,a_1, ... ,a_10 wskaż te, które są liczbami wymiernymi

nie mam pojęcia jak to rozwiązać- pomóżcie
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1664
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 445 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ a_{2k}={10\choose 2k}\cdot (\sqrt{2})^{2k}\cdot (\sqrt{3})^{10-2k}\in\mathbb{Q},\ k\in \{0,...,5\}}\)
Awatar użytkownika
mavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 19 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: mavi »

a czemu akurat taki wzorek? skąd to sie wzięło?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: PFloyd »

Awatar użytkownika
mavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 7 lut 2007, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tokyo
Podziękował: 19 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: mavi »

nie rozumiem tego ??:

[ Dodano: 21 Kwiecień 2007, 22:37 ]
np dlaczego 2k a nie k? i co z x?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wymierne współczynniki wielomianu

Post autor: PFloyd »

wymierne będą te, gdzie pierwiastek z 2 i z 3 są podniesione do parzystej potęgi
ODPOWIEDZ