dany jest wielomian s
dany jest wielomian s
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W \left( x \right)}\) stopnia \(\displaystyle{ n = 1735}\) o wszystkich współczynnikach równych \(\displaystyle{ 1}\). Ile wynosi reszta
z dzielenia \(\displaystyle{ W \left( x \right)}\) poprzez \(\displaystyle{ \left( x + 1 \right)}\)?
z dzielenia \(\displaystyle{ W \left( x \right)}\) poprzez \(\displaystyle{ \left( x + 1 \right)}\)?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 18:57 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dany jest wielomian s
Reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) wynosi \(\displaystyle{ W(-1)}\). Skorzystaj z tego, że wszystkie współczynniki są równe \(\displaystyle{ 1}\), a obliczysz \(\displaystyle{ W(-1)}\).
dany jest wielomian s
czyli muszę \(\displaystyle{ 1^{1735}}\) ? tak? i az dojdę do \(\displaystyle{ 1 ^{2}}\) i muszę kolejno sumować czy jak naprawdę słaby w to jestem ;/
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 18:57 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dany jest wielomian s
\(\displaystyle{ W(x)=x^{1735}+x^{1734}+x^{1733}+x^{1732}+...+x^{2}+x+1 \\
W(-1)=(-1)^{1735}+(-1)^{1734}+(-1)^{1733}+(-1)^{1732}+...+(-1)^{2}+(-1)+1}\)
Widzisz coś, co ułatwia policzenie tej sumy?
W(-1)=(-1)^{1735}+(-1)^{1734}+(-1)^{1733}+(-1)^{1732}+...+(-1)^{2}+(-1)+1}\)
Widzisz coś, co ułatwia policzenie tej sumy?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dany jest wielomian s
Ta suma będzie się składała naprzemiennie z \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\), wynika to z tego, że wykładniki są naprzemiennie parzyste i nieparzyste. I każda taka para będzie sprowadzała się do \(\displaystyle{ 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dany jest wielomian s
Ale jest prostszy sposób niż ciąg geometryczny. Ten o którym Ci mówiliśmy. Oblicz sobie kilka pierwszych składników tej sumy, wtedy miejmy nadzieję zauważysz zależność.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
dany jest wielomian s
Kompletnie nie rozumiem, jak do obliczenia tej sumy można zastosować twierdzenie Bezouta (bo rozumiem, że ostatnie słowo w Twoim poście mówi o nim). Czego nie rozumiesz w tym co napisaliśmy? \(\displaystyle{ -1+1 = 0}\), nie wiem gdzie szukać głębszej filozofii.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
dany jest wielomian s
To może spróbuję jeszcze tak:
\(\displaystyle{ W(-1)=\left[ (-1)^{1735}+(-1)^{1734}\right] + \left[ (-1)^{1733}+(-1)^{1732}\right] +\left[ (-1)^{1731}+(-1)^{1730}+\right] ...+\left[ (-1)^{3}+(-1)^{2}+\right] + \left[-1+1\right]= \\
(-1+1)+(-1+1)+(-1+1)+...+(-1+1)+(-1+1)=0}\).
\(\displaystyle{ W(-1)=\left[ (-1)^{1735}+(-1)^{1734}\right] + \left[ (-1)^{1733}+(-1)^{1732}\right] +\left[ (-1)^{1731}+(-1)^{1730}+\right] ...+\left[ (-1)^{3}+(-1)^{2}+\right] + \left[-1+1\right]= \\
(-1+1)+(-1+1)+(-1+1)+...+(-1+1)+(-1+1)=0}\).