Równość wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Calm0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 gru 2012, o 09:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Równość wielomianowa

Post autor: Calm0 »

Witam! Mam pytanie odnośnie znajdowania rozwiązań rzeczywistych równań wielomianowych postaci, np. \(\displaystyle{ x^{6}-1=0}\). Otóż, jeśli w zadaniu mam znaleźć pierwiastki rzeczywiste, to czy nie wystarczy zapisać: \(\displaystyle{ x^{6} -1=0 \Leftrightarrow x^{6}=1 \Leftrightarrow x=1 \vee x=-1}\)? Dlaczego (oprócz faktu sprawdzenia krotności pierwiastka) trzeba się męczyć z rozkładem wielomianu na czynniki (w tym przypadku na \(\displaystyle{ (x-1) (x+1) (x^2-x+1) (x^2+x+1)}\)) i z tej postaci iloczynowej dopiero wyznaczać pierwiastki?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równość wielomianowa

Post autor: kropka+ »

W tym przypadku nie trzeba rozkładać. Wystarczy tak jak zrobiłeś.
Calm0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 gru 2012, o 09:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Równość wielomianowa

Post autor: Calm0 »

Dzięki wielkie, czyli jak mam taki wielomian i w poleceniu jest po prostu "Rozwiąż równanie", to też tak mogę zrobić? : D
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równość wielomianowa

Post autor: kropka+ »

Tak
ODPOWIEDZ