Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
Treść:
Dla jakich liczb całkowitych a liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{3}-2a^{2} +3}{a^{2}-2a}}\) jest liczbą całkowitą?
Proszę o napisanie rozwiązania i oczywiście jak to niestanowi problemu to objaśnienia. Punkcik dla pomocnika.
Dla jakich liczb całkowitych a liczba \(\displaystyle{ \frac{a^{3}-2a^{2} +3}{a^{2}-2a}}\) jest liczbą całkowitą?
Proszę o napisanie rozwiązania i oczywiście jak to niestanowi problemu to objaśnienia. Punkcik dla pomocnika.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
Po podzieleniu tego ułamka otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{3}{a^2-2a}+a}\)
a więc aby ta liczba była całkowita \(\displaystyle{ a^2-2a}\) musi być równe -3, -1, 1, 3.
\(\displaystyle{ \frac{3}{a^2-2a}+a}\)
a więc aby ta liczba była całkowita \(\displaystyle{ a^2-2a}\) musi być równe -3, -1, 1, 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
chudiniii, popatrz:
\(\displaystyle{ \frac{a^3 - 2a^2 + 3}{a^2 - 2a} = \frac{a^3 - 2a^2}{a^2 - 2a} + \frac{3}{a^2 - 2a} = \frac{a(a^2 - 2a)}{a^2 - 2a} + \frac{3}{a^2 - 2a} = a + \frac{3}{a^2 - 2a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^3 - 2a^2 + 3}{a^2 - 2a} = \frac{a^3 - 2a^2}{a^2 - 2a} + \frac{3}{a^2 - 2a} = \frac{a(a^2 - 2a)}{a^2 - 2a} + \frac{3}{a^2 - 2a} = a + \frac{3}{a^2 - 2a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
Ok dzięki, ale mam jeszcze jedno pytanko z tego rozwiązania co wynika dokładnie musiałbym jeszcze coś podstawić pod otrzymane rozwiązanie aby to udowodnić?
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Dla jakich liczb całkowitych liczba ...jest liczba całkowi
Prawidłową odpowiedzią będą wszystkie całkowite rozwiązania tych 4 równań które napisałem i nic nie musisz podstawiać.
Chyba, że chcesz się przekonać, że rzeczywiście tak jest.
Chyba, że chcesz się przekonać, że rzeczywiście tak jest.