Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
Mam problem z takim zadaniem
Dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania \(\displaystyle{ (x^{2}-2mx +m^{2}-1)(x-1)=0}\) są trzy kolejne liczby nieparzyste?
Proszę w szczególności o pomoc przy założeniach i rozwiązaniu:???:
Dla jakich wartości parametru m pierwiastkami równania \(\displaystyle{ (x^{2}-2mx +m^{2}-1)(x-1)=0}\) są trzy kolejne liczby nieparzyste?
Proszę w szczególności o pomoc przy założeniach i rozwiązaniu:???:
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
Pierwiastkami nawiasu z równaniem kwadratowym ma być:
3 i 5
albo
-1 i 3
albo
-3 i -1
Czyli trzy przypadki.
3 i 5
albo
-1 i 3
albo
-3 i -1
Czyli trzy przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
Ale to maja być 3 kolejne liczby nieparzyste a nie trzy różne rozwiązania. Powinno wyjść m=-2 lub m=4.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
chudiniii pisze:Ale to maja być 3 kolejne liczby nieparzyste a nie trzy różne rozwiązania. Powinno wyjść m=-2 lub m=4.
a co on niby podal ?
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 53 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
Mógłbym prosić o rozwiązanie?? Będę wdzięczny. Z miejsca dam punkcik ;p
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dla jakich m pierwiastami są trzy kolejne liczby nieparzyst
Skoro pierwiastkami ma być 3 i 5 to:
\(\displaystyle{ x^{2}-2mx+m^{2}-1=(x-3)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2mx+m^{2}-1=x^{2}-8x+15}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ -2m=-8}\) i \(\displaystyle{ m^{2}-1=15}\)
Co daje:
\(\displaystyle{ m=4}\)
Dalej analogicznie.
kolanko, nie pisz postów nic nie wnoszących do tematu, to nie jest pierwszy raz, gdy to widzę.
\(\displaystyle{ x^{2}-2mx+m^{2}-1=(x-3)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2mx+m^{2}-1=x^{2}-8x+15}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ -2m=-8}\) i \(\displaystyle{ m^{2}-1=15}\)
Co daje:
\(\displaystyle{ m=4}\)
Dalej analogicznie.
kolanko, nie pisz postów nic nie wnoszących do tematu, to nie jest pierwszy raz, gdy to widzę.