Jak to wyliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ynia
- Podziękował: 8 razy
Jak to wyliczyć?
Mam takie działanie w funkcji:
\(\displaystyle{ 0= \frac{-2}{x-2} +3}\)
I nie wiem jak to wyliczyć, chwiałbym aby ktoś mi to wytłumaczył.
\(\displaystyle{ 0= \frac{-2}{x-2} +3}\)
I nie wiem jak to wyliczyć, chwiałbym aby ktoś mi to wytłumaczył.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Jak to wyliczyć?
Najpierw wyznacz dziedzinę: jaki nie może być mianownik? Następnie wymnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ x-2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ynia
- Podziękował: 8 razy
Jak to wyliczyć?
Dziedzina to jest \(\displaystyle{ x=2}\)
Ale jak to wyliczyć nadal nie mam pojęcia.
Ale jak to wyliczyć nadal nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, o 20:16 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ynia
- Podziękował: 8 razy
Jak to wyliczyć?
Z tego co wiem mianownik przyrównuje się do 0. Czyli wychodzi że x=2. Nie wiem czy to dobrze czy źle, tak mnie uczyli w szkole.
Już ogarniałem ja to rozwiązywać.
Już ogarniałem ja to rozwiązywać.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Jak to wyliczyć?
Mianownik nie może być równy zero. Czyli zapisujesz, że:
\(\displaystyle{ x-2 \neq 0 \Leftrightarrow x \neq 2}\)
Dziedziną jest więc zbiór liczb rzeczywistych z wyjątkiem liczby \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ D=\mathbb{R} \setminus \left\{ 2\right\}}\)
Co do rozwiązania równania - wiesz już, jak je rozwiązać z wykorzystaniem wskazówki, którą pisałam?
\(\displaystyle{ x-2 \neq 0 \Leftrightarrow x \neq 2}\)
Dziedziną jest więc zbiór liczb rzeczywistych z wyjątkiem liczby \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ D=\mathbb{R} \setminus \left\{ 2\right\}}\)
Co do rozwiązania równania - wiesz już, jak je rozwiązać z wykorzystaniem wskazówki, którą pisałam?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy