\(\displaystyle{ P(x) = x^{2002} + x^{2001} + 2000}\)
\(\displaystyle{ Q(x) = x^{4} - 2x^{2} + 1}\)
Mam znaleźć resztę z dzielenia wielomianu P przez Q. Wyliczyłem pierwiastki z Q(x), czyli jest to 1 i (-1), obydwa drugiego stopnia. Wiadomo jednak, że resztą będzie wielomian trzeciego stopnia. Pojawił się więc problem, ponieważ mam 2 równania i cztery niewiadome (współczynniki).
\(\displaystyle{ R(x) = ax^{3} + bx^{2} + cx^{} + d}\) - reszta
oraz równania: \(\displaystyle{ P(x) = R(x)}\) dla \(\displaystyle{ x = 1 \vee x = -1}\)
\(\displaystyle{ 2002 = a + b + c + d \wedge 2000 = -a + b -c + d}\)
Bardzo bym prosił o wskazówki jak należy się zabrać do tego zadania.
Reszta dzielenia wielomianów.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Reszta dzielenia wielomianów.
Pozostałe równania otrzymasz licząc pochodną obydwu stron równości
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)V\left(x\right)+R\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=\left( x^2-1\right)^2V\left( x\right)+R\left( x\right) \\
P^{\prime}\left( x\right)=2\left( x^2-1\right) \cdot 2x \cdot V\left(x\right)+\left( x^2-1\right)^2V^{\prime}\left( x\right)+R^{\prime}\left( x\right)\\
P^{\prime}\left( x\right)=\left( x^2-1\right)\left( 4xV\left( x\right)+\left( x^2-1\right)V^{\prime}\left( x\right) \right)+R^{\prime}\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)V\left(x\right)+R\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=\left( x^2-1\right)^2V\left( x\right)+R\left( x\right) \\
P^{\prime}\left( x\right)=2\left( x^2-1\right) \cdot 2x \cdot V\left(x\right)+\left( x^2-1\right)^2V^{\prime}\left( x\right)+R^{\prime}\left( x\right)\\
P^{\prime}\left( x\right)=\left( x^2-1\right)\left( 4xV\left( x\right)+\left( x^2-1\right)V^{\prime}\left( x\right) \right)+R^{\prime}\left( x\right)}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 10:37 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Reszta dzielenia wielomianów.
Nie cierpię, gdy ktoś podaje zadanie z błędem, po zwróceniu uwagi, że coś jest nie tak, cichaczem edytuje swój post i udaje, że nic się nie stało, a ten co pisał kolejny post wychodzi na idiotę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 sie 2013, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Reszta dzielenia wielomianów.
chris_f, faktycznie powinienem dodać komentarz, że edytowałem treść zadania.
mariuszm dzięki za pomoc.
mariuszm dzięki za pomoc.