Witam, mam problem nad zadaniem dotyczącym obliczenia pierwiastka wielomianu
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( x+a \right) \left( x ^{2} +x-2 \right)}\)
również czy równanie trzeciego stopnia może mieć 4 rozwiązania?
suma dwóch trójmianów kwadratowych zawsze jest trójmianem kwadratowym.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
I przepraszam za wcześniejsze posty, ale jestem nowa.
Pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2013, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
Pierwiastek wielomianu
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 17:04 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Pierwiastek wielomianu
1. Iloczyn jest równy 0, gdy jeden z czynników jest równy 0.
2. Nie ma takiej możliwości.
3. Rozważ \(\displaystyle{ f(x)=x^2+x+1}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=-x^2+x+1}\).
2. Nie ma takiej możliwości.
3. Rozważ \(\displaystyle{ f(x)=x^2+x+1}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=-x^2+x+1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2013, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
Pierwiastek wielomianu
Proszę mi wybaczyć popełniłam błąd w równaniu powinno być \(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( x+4 \right) \left( x ^{2} +x-2 \right)}\)
Czyli wówczas do zadania 1 mam podstawić po kolei kolejno liczny i sprawdzać w którym wyjdzie mi wynik 0? Czy każdy nawias przyrównać do zera i to co wyjdzie w tym przypadku?
\(\displaystyle{ X \in \left\{ -4,-2, \frac{3}{2} \right\}}\)
Czyli wówczas do zadania 1 mam podstawić po kolei kolejno liczny i sprawdzać w którym wyjdzie mi wynik 0? Czy każdy nawias przyrównać do zera i to co wyjdzie w tym przypadku?
\(\displaystyle{ X \in \left\{ -4,-2, \frac{3}{2} \right\}}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Pierwiastek wielomianu
Pierwszej możliwości kompletnie nie rozumiem, za to druga jest dobra.xyouxandxme pisze: Czyli wówczas do zadania 1 mam podstawić po kolei kolejno liczny i sprawdzać w którym wyjdzie mi wynik 0? Czy każdy nawias przyrównać do zera i to co wyjdzie w tym przypadku?
Co do zbioru rozwiązań - ostatni pierwiastek jest źle wyliczony, sprawdź jeszcze raz rachunki.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2013, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
Pierwiastek wielomianu
To dla upewnienia,że faktycznie będzie bez błędów ,pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =\left( x+4\right)\left( x^{2} +x-2\right)}\)
będzie \(\displaystyle{ x \in \left\{ -4,-2,1\right\}}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right) =\left( x+4\right)\left( x^{2} +x-2\right)}\)
będzie \(\displaystyle{ x \in \left\{ -4,-2,1\right\}}\)