Jw. wyznaczanie reszty z dzielenia, bez dzielenia oczywiście.
Zaciąłem się tylko przy dwóch przykładach, bo nie wiem jak to rozłożyć (do tej pory po prostu podstawiałem i wychodziło)
1. \(\displaystyle{ P(x) = x ^{40} + x + 1
Q(x) = x^{2} + 1}\)
2. \(\displaystyle{ P(x) = x^{3} + 1
Q(x) = x^{2} - x + 1}\)
Wyznaczenie reszty z dzielenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczenie reszty z dzielenia.
W pierwszym wiadomo, że reszta będzie stopnia co najwyżej pierwszego, czyli:
\(\displaystyle{ x^{40}+x+1= (x^2+1)\cdot V(x) + ax +b}\)
i teraz wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x=i}\), żeby znaleźć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
W drugim wystarczy wzór na sumę sześcianów.
Q.
\(\displaystyle{ x^{40}+x+1= (x^2+1)\cdot V(x) + ax +b}\)
i teraz wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x=i}\), żeby znaleźć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
W drugim wystarczy wzór na sumę sześcianów.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 24 razy
Wyznaczenie reszty z dzielenia.
Mam takie male pytanie dotyczace tematu, czy reszta z dzielenia moze byc stopnia co najwyzej pierwszego? czyli postac R=ax + b lub R= a