Równania na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ecik1973
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole
Podziękował: 33 razy

Równania na wielomianach

Post autor: ecik1973 »

Dla danych wielomianów:\(\displaystyle{ W(x)=2x+1,V(x)= x^{2}-3x+2}\),wyznacz:
a)\(\displaystyle{ W(x)-V(x)}\)
b)\(\displaystyle{ W ^{2}(x)-5 \cdot V(x)}\)

Rozwiązanie
a)\(\displaystyle{ 2x+1-(x ^{2}-3x+2)=2x+1-x ^{2}+3x-2=-x ^{2}+5x-1}\)

Powie ktoś czy się dobrze do tego zabrałem a jeśli chodzi o b to mam pytanie czy \(\displaystyle{ (2x+1) ^{2}}\) to muszę skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a ^{2}+2ab+b ^{2}}\)jeśli tak to zaraz spróbuje rozwiązać
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równania na wielomianach

Post autor: kropka+ »

a) dobrze
b) tak
ecik1973
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole
Podziękował: 33 razy

Równania na wielomianach

Post autor: ecik1973 »

b) \(\displaystyle{ (2x+1) ^{2} -5(x ^{2} -3x+2)=(2x) ^{2}+2 \cdot 2x \cdot 1+1 ^{2}-5x ^{2}+15x-10=4x ^{2}+4x+1-5x ^{2}+15x-10=-x ^{2}+19x-9}\)

mam nadzieje że dobrze
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równania na wielomianach

Post autor: cosinus90 »

Dobrze.
ODPOWIEDZ