parematry

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wikuszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 9 sty 2007, o 10:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 3 razy

parematry

Post autor: wikuszka »

i leci tak: Dla jakich wartości parametru a i b wielomian \(\displaystyle{ W(X)=x^{4}+2x^{3}-13x^{2}+ax-30}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}+bx-15}\)
Podzieliłam jedno przez drugie, wyszła mi reszta \(\displaystyle{ R(x)=x(-b^{3}+2b^{2}-17b+a+30)+15b^{2}-30b}\) , a że wielomian ten jest podzielny przez podany dwumian, więc reszta musi byc równa zero \(\displaystyle{ R(x)=0}\). I tu nie wiem co dalej.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

parematry

Post autor: robin5hood »

Według mnie teraz tworzysz układ
\(\displaystyle{ 15b^2-30b=0}\)
\(\displaystyle{ -b^{3}+2b^{2}-17b+a+30=0}\)
ODPOWIEDZ