rozkład na czynniki najniższego stpnia
rozkład na czynniki najniższego stpnia
Witam,
Uczę się do matury z matematyki rozszerzonej sam, i mam problem z zadaniem:
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki stopnia możliwie najniższego.
\(\displaystyle{ w(x) =2x ^{3} - x^{2} -22x -24}\)
Próbowałem pogrupować ale się nie da...
Najwidoczniej trzeba z wzorów skróconego mnożenia ale jak ?
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ !}\)
Uczę się do matury z matematyki rozszerzonej sam, i mam problem z zadaniem:
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki stopnia możliwie najniższego.
\(\displaystyle{ w(x) =2x ^{3} - x^{2} -22x -24}\)
Próbowałem pogrupować ale się nie da...
Najwidoczniej trzeba z wzorów skróconego mnożenia ale jak ?
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ !}\)
rozkład na czynniki najniższego stpnia
ok, Dzięki za bardzo szybką odpowiedź.
Jestem wstanie bez najmniejszego problemu znaleźć jeden pierwiastek ( 4 ) z "Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych" z pozostałym mam już problemy.
ale nie w tym rzecz ten wielomian muszę rozłożyć na czynniki najniższego stopnia.
w początkowej fazie muszę dojść do :
\(\displaystyle{ (x+2)(2x ^{2} -5x-12)}\)
po czym mam wyznaczyć pierwiastki ( 4 i \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\) )
oraz zapisać to wszystko w postaci:
\(\displaystyle{ w(x)=2(x+2)(x+ \frac{3}{2} )(x-4)}\)
Oczywiście przedstawiłem odpowiedzi ale pytanie jak do tego dojść...
Jestem wstanie bez najmniejszego problemu znaleźć jeden pierwiastek ( 4 ) z "Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych" z pozostałym mam już problemy.
ale nie w tym rzecz ten wielomian muszę rozłożyć na czynniki najniższego stopnia.
w początkowej fazie muszę dojść do :
\(\displaystyle{ (x+2)(2x ^{2} -5x-12)}\)
po czym mam wyznaczyć pierwiastki ( 4 i \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\) )
oraz zapisać to wszystko w postaci:
\(\displaystyle{ w(x)=2(x+2)(x+ \frac{3}{2} )(x-4)}\)
Oczywiście przedstawiłem odpowiedzi ale pytanie jak do tego dojść...
rozkład na czynniki najniższego stpnia
Zgodnie z ideą "piasek101" podzieliłem przez \(\displaystyle{ x-4}\) i otrzymałem :
\(\displaystyle{ (2x ^{2} +7x +6) (x-4)}\)
z tego wyliczyłem \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) (delta...)
\(\displaystyle{ x_{1}= -2}\) ( po podstawieniu nie jest równe 0 )
\(\displaystyle{ x_{2} = -\frac{3}{2}}\) ( i tu \(\displaystyle{ L=P}\) z czego wynika że jest pierwiastkiem )
Ok znalazłem pierwiastki tego wielomianu to teraz jakim cudem zapisali to w taki sposób?
( z odpowiedzi)
\(\displaystyle{ w(x) =2(x+2)(x+ \frac{3}{2}) (x-4)}\)
Chodzi mi dokładnie o ten pierwszy nawias \(\displaystyle{ 2(x+2)}\) z czego on wynika?
\(\displaystyle{ (2x ^{2} +7x +6) (x-4)}\)
z tego wyliczyłem \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) (delta...)
\(\displaystyle{ x_{1}= -2}\) ( po podstawieniu nie jest równe 0 )
\(\displaystyle{ x_{2} = -\frac{3}{2}}\) ( i tu \(\displaystyle{ L=P}\) z czego wynika że jest pierwiastkiem )
Ok znalazłem pierwiastki tego wielomianu to teraz jakim cudem zapisali to w taki sposób?
( z odpowiedzi)
\(\displaystyle{ w(x) =2(x+2)(x+ \frac{3}{2}) (x-4)}\)
Chodzi mi dokładnie o ten pierwszy nawias \(\displaystyle{ 2(x+2)}\) z czego on wynika?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 10:14 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozkład na czynniki najniższego stpnia
Nawias to \(\displaystyle{ (x+2)}\) on wynika z obliczeń.
Postać wielomianu \(\displaystyle{ ax^3...........}\) zamieniona na iloczynową też zaczyna się od \(\displaystyle{ a}\)
Postać wielomianu \(\displaystyle{ ax^3...........}\) zamieniona na iloczynową też zaczyna się od \(\displaystyle{ a}\)
rozkład na czynniki najniższego stpnia
Hehe...
Ok wszystko rozumiem tylko jak mam na egzaminie wpaść że przed nawiasem stoi \(\displaystyle{ 2}\)?
Osobiście jak obliczyłbym \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) z tej delty to zostawiłbym:
\(\displaystyle{ \left( x+2 \right) \left( x+1,5 \right)}\)
ale w życiu bym nie wpadł że przed nawiasami stoi \(\displaystyle{ 2}\)...
jest na to jakiś sposób? reguła? czy musiałbym za każdym razem wymnażać nawiasy i sprawdzać?
Ok wszystko rozumiem tylko jak mam na egzaminie wpaść że przed nawiasem stoi \(\displaystyle{ 2}\)?
Osobiście jak obliczyłbym \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) z tej delty to zostawiłbym:
\(\displaystyle{ \left( x+2 \right) \left( x+1,5 \right)}\)
ale w życiu bym nie wpadł że przed nawiasami stoi \(\displaystyle{ 2}\)...
jest na to jakiś sposób? reguła? czy musiałbym za każdym razem wymnażać nawiasy i sprawdzać?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 10:11 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
rozkład na czynniki najniższego stpnia
No dobra mniej więcej rozumiem po prostu trzeba myśleć przy tego typu zadaniach...
Dzięki bardzo a szczególnie Tobie "Piasek101" nie sądziłem że to forum jest tak pomocne
Dzięki bardzo a szczególnie Tobie "Piasek101" nie sądziłem że to forum jest tak pomocne