Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+3}\) jest równa \(\displaystyle{ 6}\), reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x ^{2} -1}\) jest równa \(\displaystyle{ 4x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+3)(x ^{2} -1)}\).
Macie na to jakieś pomysły?
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Reszta będzie wielomianem stopnia ci najwyżej trzeciego czyli szukasz dajmy na to
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\), a dokładniej
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x+3)(x^2-1)+R(x)}\)
Wiemy, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+3}\) wynosi \(\displaystyle{ 6}\)
,to
\(\displaystyle{ W(-3)=Q(-3)(-3+3)(9-1)+R(-3)=6}\),stąd \(\displaystyle{ R(-3)=6}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a(-3)^2+b(-3)+c=6}\)
\(\displaystyle{ 9a-3b+c=6}\)
Podobnie
reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) wynosi \(\displaystyle{ 4x+1}\)
,to
\(\displaystyle{ W(x)=D(x)(x^2-1)+4x+1}\) stąd mamy
\(\displaystyle{ W(1)=D(1)(1-1)+4+1=0+5=5}\) i analogicznie \(\displaystyle{ W(-1)=D(-1)(1-1)-4+1=0-3=-3}\)
Stad
\(\displaystyle{ W(1)=Q(1)(1+3)(1-1)+R(1)=5}\),stąd \(\displaystyle{ R(1)=5}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a1^2+b+c=5}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=5}\)
Podobnie
\(\displaystyle{ W(-1)=Q(-1)(-1+3)(1-1)+R(-1)=-3}\),stąd \(\displaystyle{ R(-1)=-3}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a-(1)^2+b(-1)+c=-3}\)
\(\displaystyle{ a-b+c=-3}\)
Pozostaje tylko rozwiązać ukad trzech równań i trzech niewiadomych.
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\), a dokładniej
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x+3)(x^2-1)+R(x)}\)
Wiemy, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+3}\) wynosi \(\displaystyle{ 6}\)
,to
\(\displaystyle{ W(-3)=Q(-3)(-3+3)(9-1)+R(-3)=6}\),stąd \(\displaystyle{ R(-3)=6}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a(-3)^2+b(-3)+c=6}\)
\(\displaystyle{ 9a-3b+c=6}\)
Podobnie
reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) wynosi \(\displaystyle{ 4x+1}\)
,to
\(\displaystyle{ W(x)=D(x)(x^2-1)+4x+1}\) stąd mamy
\(\displaystyle{ W(1)=D(1)(1-1)+4+1=0+5=5}\) i analogicznie \(\displaystyle{ W(-1)=D(-1)(1-1)-4+1=0-3=-3}\)
Stad
\(\displaystyle{ W(1)=Q(1)(1+3)(1-1)+R(1)=5}\),stąd \(\displaystyle{ R(1)=5}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a1^2+b+c=5}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=5}\)
Podobnie
\(\displaystyle{ W(-1)=Q(-1)(-1+3)(1-1)+R(-1)=-3}\),stąd \(\displaystyle{ R(-1)=-3}\) dostajemy równie \(\displaystyle{ a-(1)^2+b(-1)+c=-3}\)
\(\displaystyle{ a-b+c=-3}\)
Pozostaje tylko rozwiązać ukad trzech równań i trzech niewiadomych.
pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
lesmate, A możesz zdradzić mi jeszcze sekret, skąd wiadomo że \(\displaystyle{ R(x)=ax ^{2} +bx +c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Reszta z dzielenia ma stopień zawsze mniejszy od dzielnika. U nas dzielnik ma stopień \(\displaystyle{ 3}\), więc reszta musi być stopnia \(\displaystyle{ 2}\) lub mniej.