Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
czy to rówmanie ma jakieś rozwiązanie?
x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
Równanie ma cztery pierwiastki rzeczywiste - wszystkie niewymierne Jeśli chcesz je 'ręcznie' rozwiązać, to rozłóż dany wielomian na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych, potem policz wyróżniki i tak dalej...
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 14 sty 2005, o 22:59 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
wielomiany sa ciagle
W(0)=1
W(4)=16*16-640+26*16 -40+1=42*16-16*40 -40+1=32-40+1=-7
stad i z bolzano-darboux ma rozwiazanie
W(0)=1
W(4)=16*16-640+26*16 -40+1=42*16-16*40 -40+1=32-40+1=-7
stad i z bolzano-darboux ma rozwiazanie
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
cóż za elegancja....
no to może podajmy te pierwiastki:
\(\displaystyle{ 3 - 2 sqrt{2} , \,\ 3 + 2 sqrt{2} , \,\ 2 - sqrt{3} , \,\ 2 + sqrt{3}}\)
no to może podajmy te pierwiastki:
\(\displaystyle{ 3 - 2 sqrt{2} , \,\ 3 + 2 sqrt{2} , \,\ 2 - sqrt{3} , \,\ 2 + sqrt{3}}\)
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
pytanie bylo czy ma rozwiazanie a nie jakie sa,
po co sie umartwiac
po co sie umartwiac
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
No wiem, tw. darboux rządzi..., ale tu przy okazji ujawnia się dość ważna cecha, choć ja muszę przynać, że nie widziałem dowodu, że jeżeli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastek niewymierny x, to ma również pierwiastek sprzeżony z x. Nie wiem, czy to prawda? (wiem, że taki motyw w zespolonych działa...)
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
zalezy jak definiujesz sprzezenie w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
hmmmm.... no właściwie.... no tu mnie masz ....... bo ja najpierw myślałem po prostu, że liczbę rzeczywistą zapisujesz jako a+bt, gdzie a, b wymierne, a t niewymierna, i sprzeżona by była wówczas a-bt, ale to chyba jakoś nie tak .... znaczy zapisać tak można, ale to wtedy jest poprawnie zdefiniowane sprzężenie.... no raczej nie
nie wiem... właściwie pytanie głupie było....
skojarzyło mi się z zespolonymi, no .... nie wiem, zastonowię się dokładniej i napiszę....
nie wiem... właściwie pytanie głupie było....
skojarzyło mi się z zespolonymi, no .... nie wiem, zastonowię się dokładniej i napiszę....
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
no z tym ze przydaloby sie jednak zeby \(\displaystyle{ x\bar{x} \in \mathbb{Q}}\) chyba, czyli nie rozpatrujemy sprzezenia w sensie \(\displaystyle{ \mathbb{Q} [t]}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t}\) niewymiernego tylko na przyklad w \(\displaystyle{ \mathbb{Q} [\sqrt{n}]}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) naturalne, bezkwadratowe. w sumie to moznaby sie nad tym zastanowic.
poza tym
poza tym
jak \(\displaystyle{ t}\) jest ustalone to nie kazda liczbe rzeczywista mozesz tak zapisac. zbior liczb postaci tej co podales jest przeliczalny.Arek pisze:hmmmm.... no właściwie.... no tu mnie masz ....... bo ja najpierw myślałem po prostu, że liczbę rzeczywistą zapisujesz jako a+bt, gdzie a, b wymierne, a t niewymierna, i sprzeżona by była wówczas a-bt, ale to chyba jakoś nie tak .... znaczy zapisać tak
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
nie no jasne, chodzi przecież o liczby algebraiczne......... ich jest przeliczalnie wiele
tak... zastanowię się.........
tak... zastanowię się.........
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
w sumie to zle to ujalem. dla przykladu: nie zapiszesz \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jako \(\displaystyle{ a+b\sqrt{2} , (a,b) \in \mathbb{Q}^2}\)Arek pisze:nie no jasne, chodzi przecież o liczby algebraiczne......... ich jest przeliczalnie wiele
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
Pytasz o metodę rozwiązania..... Przez W(x) oznaczmy Twój wielomian. Niech P(x) oraz Q(x) będą trójmianami kwadratowymi.
W(x)=P(x)*Q(x)
\(\displaystyle{ P(x)=ax^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=dx^2+ex+f}\)
Wymnażasz sobie i dostajesz układ równań (przyrównujesz współczynniki z wyjściowym wielomianem). Wiem, że dużo z tym roboty będzie, ale nie mam chwilowo innego pomysłu... Po zamienieniu wielomianu czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych, oblicz ich pierwiastki.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
W(x)=P(x)*Q(x)
\(\displaystyle{ P(x)=ax^2+bx+c}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=dx^2+ex+f}\)
Wymnażasz sobie i dostajesz układ równań (przyrównujesz współczynniki z wyjściowym wielomianem). Wiem, że dużo z tym roboty będzie, ale nie mam chwilowo innego pomysłu... Po zamienieniu wielomianu czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych, oblicz ich pierwiastki.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
Takie rownania chyba maja jakas nazwe, zwronte czy symetryczne, no i oczywiscie swoja metode rozwiazywania.
Sprytnie
Sprytnie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 11:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Hrubieszów
Rozwiąż równanie wielomianowe x^4-10x^3+26x^2-10x+1=0
czy mógłby ktoś mi napisać w jak rozwiązywał to równanie?
ja próbowałam robić powyższym sposobem ale mi nie wyszło
[ Dodano: Nie Sty 16, 2005 11:19 am ]
edyta
ja próbowałam robić powyższym sposobem ale mi nie wyszło
[ Dodano: Nie Sty 16, 2005 11:19 am ]
edyta