nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
nierówność wielomianowa
Zadanie to mam zrobione ale nie rozumiem jednej rzeczy.
Mam przykład i rozwiązanie ciągnie się tak:
\(\displaystyle{ \frac{ (x ^{2} +3)(x-2)(x+4)}{(x+2)(x-5)} <0
(x^2+3)(x-2)(x+4)(x+2)(x-5)<0}\)
Skąd pozbyliśmy się kreski ułamkowej?
Mam przykład i rozwiązanie ciągnie się tak:
\(\displaystyle{ \frac{ (x ^{2} +3)(x-2)(x+4)}{(x+2)(x-5)} <0
(x^2+3)(x-2)(x+4)(x+2)(x-5)<0}\)
Skąd pozbyliśmy się kreski ułamkowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
nierówność wielomianowa
Jeszcze taki przykład
\(\displaystyle{ x^{5}-9x^{3}+ x^{2} -9 > 0
x ^{3}(x ^{2}-9)+( x^{2}-9) > 0
x^{3}(x-3)(x+3)+(x-3)(x+3) > 0}\)
Dalej nie wiem co zrobić
\(\displaystyle{ x^{5}-9x^{3}+ x^{2} -9 > 0
x ^{3}(x ^{2}-9)+( x^{2}-9) > 0
x^{3}(x-3)(x+3)+(x-3)(x+3) > 0}\)
Dalej nie wiem co zrobić
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówność wielomianowa
Wyciągnij \(\displaystyle{ \left( x+3\right) \left( x-3\right)}\) przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ x^{3}(x+3)(x-3) > 0}\)
Chyba coś źle zrobiłem ponieważ później herezje wychodzą.
Chyba coś źle zrobiłem ponieważ później herezje wychodzą.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
nierówność wielomianowa
Mhm... trochę okłamałeś.
\(\displaystyle{ x^{3}(x+3)(x-3)+(x+3)(x-3) > 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)\left( x^3+1\right) >0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}(x+3)(x-3)+(x+3)(x-3) > 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)\left( x^3+1\right) >0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówność wielomianowa
Bo: \(\displaystyle{ x^{3}(x+3)(x-3)+\red 1 \black (x+3)(x-3)=(x+3)(x-3)(x^3+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
nierówność wielomianowa
Czyli nierówność ma tylko 3 rozwiązania? Bo niby jest \(\displaystyle{ x^{5}}\) a w takich przypadkach powinno ich być 5.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówność wielomianowa
Rozwiązaniem tej nierówności jest przedział, a do przedziału należy nieskończenie wiele liczb. Natomiast jeśli pytasz o pierwiastki wielomianu stopnia piątego, to ma on co najwyżej pięć rozwiązań, więc może być ich mniej, tak jak w tym przypadku.
Np. równanie \(\displaystyle{ x^5+1=0}\) ma jeden pierwiastek, pięciokrotny: \(\displaystyle{ x=-1}\)
albo równanie \(\displaystyle{ x^2+3=0}\) nie ma żadnych pierwiastków rzeczywistych
Np. równanie \(\displaystyle{ x^5+1=0}\) ma jeden pierwiastek, pięciokrotny: \(\displaystyle{ x=-1}\)
albo równanie \(\displaystyle{ x^2+3=0}\) nie ma żadnych pierwiastków rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 sty 2012, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
nierówność wielomianowa
Źle napisałem ale chodziło mi właśnie o pierwiastki wielomianu Jeśli chodzi o rozwiązania to chyba nie doczytałem. Dzięki za pomoc.