równania wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojusu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 1 raz

równania wielomianowe

Post autor: wojusu »

\(\displaystyle{ x^3+4x^2-24=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-x^3-9x^2+11x+6=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+5x)^2-2(x^2+5x)-24=0}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 12:38 przez wojusu, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

równania wielomianowe

Post autor: mmoonniiaa »

Próbowałeś jakoś rozpocząć rozwiązywanie tych równań?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

równania wielomianowe

Post autor: kamil13151 »

Czy pierwsze dwa przykłady są dobrze przepisane?

3. Podstawienie \(\displaystyle{ t=x^2+5x}\).
wojusu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 1 raz

równania wielomianowe

Post autor: wojusu »

Tak próbowałem, inaczej bym tego nie wstawiał. Co do 1 równania kompletnie nie mam pojęcia (jakby źle przepisane)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

równania wielomianowe

Post autor: mmoonniiaa »

1. Też tak uważam, że jest źle przepisane. Może miało być tak: \(\displaystyle{ x^3+4x^2-24=0}\)?
2. Poszukaj pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego.
wojusu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 1 raz

równania wielomianowe

Post autor: wojusu »

tak masz racje, dobrze proponujesz. Jeżeli znajdę pierwiastek równania w równaniu 2 gdzie wyszło \(\displaystyle{ x=2}\) to nastepnie dzielę równanie przez \(\displaystyle{ x-2}\) ?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 12:37 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

równania wielomianowe

Post autor: mmoonniiaa »

Zgadza się.
wojusu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 1 raz

równania wielomianowe

Post autor: wojusu »

Czy w pierwszym równaniu odp to: \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 13:24 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

równania wielomianowe

Post autor: Fritillaria »

Nie, z dzielenia wychodzi Ci co prawda równanie kwadratowe, które ma taką deltę, ale masz jeszcze pierwiastek (dzieliłeś nim wielomian), więc odp. to \(\displaystyle{ x=2}\)
wojusu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 1 raz

równania wielomianowe

Post autor: wojusu »

no tak, fakt. Dziękuje wszystkim Miłego weekendu
ODPOWIEDZ