Znajdź pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ZaiThu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 lip 2013, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: ZaiThu »

Witam, mam tu jeden taki wielomian z którym nie mogę sobie niestety poradzić, prosiłbym o jakąś podpowiedź lub rozwiązanie:

\(\displaystyle{ x^{3} + x ^{2}(1 - \sqrt{2}) + x( 8 - \sqrt{2} ) - 8 \sqrt{2}}\)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, o 00:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \sqrt 2}\) pomoże.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka: powymnażaj wszystko i wyłącz wspólne czynniki przed dwa nawiasy (zauważ, że trzeba tak pogrupować, żeby ładnie wykorzystać ten pierwiastek z dwójki)
ZaiThu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 lip 2013, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: ZaiThu »

Dobra dziękuję za pomoc, przeanalizowałem swoje rozwiązania i 3 razy strzeliłem byka w tym samym miejscu mnożąc nawiasy i nie mogłem pogrupować. W każdym razie wszystko już jasne, temat można zamknąć
ODPOWIEDZ