wykaz ze

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matos94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

wykaz ze

Post autor: matos94 »

Wykaz ze nierownosc jest prawdziwa dla dowolnego x
\(\displaystyle{ x^{4} - x + 1 > 0}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, o 13:49 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

wykaz ze

Post autor: Zahion »

Dla \(\displaystyle{ x \le 0}\) nierówność jest oczywista. Dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\) masz, że \(\displaystyle{ x ^{4} - x + 1 \ge x ^{2} - x + 1 > 0}\). Został Ci jeszcze jeden przedział.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

wykaz ze

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ x^4-x+1 = \left(x^2-\frac{1}{2}\right)^2+\left(x-\frac{1}{2}\right)^2+\frac{1}{2} > 0}\)
ODPOWIEDZ