Rozwiąż nierówności
Rozwiąż nierówności
mam coś takiego.. a przez kilka miesiecy wolnego zapomniałem kompletnie jak to robić.
\(\displaystyle{ x^{4}- x^{3}- x-1<0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ x^{4}- x^{3}- x-1<0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} \ge 1}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 21:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Rozwiąż nierówności
Nie było edita jak pisałem.
Hmm pierwszy wyraz wygląda na Deltę jak mniemam, ale drugi ?
Hmm pierwszy wyraz wygląda na Deltę jak mniemam, ale drugi ?
Rozwiąż nierówności
Sorry, ale nie mam pojecia jak. Robię, 10 zadań na raz i powoli sie miesza mi już wszystko.
Jakaś wskazówka jeszcze?
Jakaś wskazówka jeszcze?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż nierówności
Po podzieleniu o jakim pisałem masz \(\displaystyle{ x^2-x-1<0}\)
[edit] Dla zainteresowanych jak rozłożyłem wyjściowy. Porównałem z \(\displaystyle{ (x^2+ax-1)(x^2+bx+1)}\)
[edit] Dla zainteresowanych jak rozłożyłem wyjściowy. Porównałem z \(\displaystyle{ (x^2+ax-1)(x^2+bx+1)}\)
Rozwiąż nierówności
I teraz rozumiem liczę deltę, 2 pierwiastki o ile są i tyle?:)
\(\displaystyle{ x1=4- \sqrt{5} \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ x2=4+ \sqrt{5} \setminus 2}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ x1=4- \sqrt{5} \setminus 2}\)
\(\displaystyle{ x2=4+ \sqrt{5} \setminus 2}\)
Dobrze?
Rozwiąż nierówności
Nie rozumiem ?
wzór
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{ -b-\sqrt{\Delta}}{2a} \\
x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
wzór
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{ -b-\sqrt{\Delta}}{2a} \\
x_{2}=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, o 10:23 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .