kres dolny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 40 razy
kres dolny
\(\displaystyle{ x^6+2x^4+2x^3+x^2+2x-1=(x^3+x+1)^2-2\geqslant -2}\)
Przy czym równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x^3+x+1=0}\), a więc dla pewnego x rzeczywistego. Zatem nasz wielomian na pewno osiągnie wartość -2, nigdy mniejszą...
Przy czym równość zachodzi dla \(\displaystyle{ x^3+x+1=0}\), a więc dla pewnego x rzeczywistego. Zatem nasz wielomian na pewno osiągnie wartość -2, nigdy mniejszą...