Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ x ^{3}+nx ^{2} -m ^{2}x-m ^{2}n \le 0}\), gdzie
\(\displaystyle{ m= \frac{64^{ \frac{1}{3} } \sqrt{2}+8 ^{ \frac{1}{3}} \sqrt{64}}{ \sqrt[3]{64\sqrt{8}}}}\) oraz \(\displaystyle{ n= \frac{ (\sqrt{2})^{-4}( \frac{1}{4})^{- \frac{5}{2}} \sqrt[4]{3}}{( \sqrt[4]{16})^{3} \cdot 27 ^{ -\frac{1}{4}}}}\)
I coś mi nie pasuje,bo \(\displaystyle{ m}\) mi wyszło \(\displaystyle{ 8}\), a \(\displaystyle{ n}\) mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{ \frac{1}{9}}}{32}}\).
Mógłby ktoś powiedzieć czy dobre mi wyniki parametrów powychodziły, czy jakieś głupoty?
nierówność z parametrem m i n
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
nierówność z parametrem m i n
Łatwo zauważyć już w pierwszej chwili, że liczba \(\displaystyle{ m}\) jest niewymierna.
Ja otrzymałem takie wyniki:
\(\displaystyle{ m=\frac{4\sqrt{2}+2\cdot 8}{4\sqrt{2}}=1+2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{8\sqrt[4]{3}\cdot\sqrt[4]{27}}{8}=3}\)
Ja otrzymałem takie wyniki:
\(\displaystyle{ m=\frac{4\sqrt{2}+2\cdot 8}{4\sqrt{2}}=1+2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{8\sqrt[4]{3}\cdot\sqrt[4]{27}}{8}=3}\)