\(\displaystyle{ 3x^3-10x^2+9x-2 =0 \\
4x^3 -7x +3=0 \\
x^4 -5x^2 +4=0 \\
x^3 +4x^2 +x +4 >0 \\
6x^3 -7x^2 +1>0}\)
Rozwiąż nierówności oraz równania wielomianowe
Rozwiąż nierówności oraz równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 8 paź 2013, o 18:25 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Chyba o to chodziło autorowi
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Chyba o to chodziło autorowi
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówności oraz równania wielomianowe
Próbowałeś rozwiązywać te równania i nierówności?
W 1., 2. i 5. przykładzie szukaj pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego. W 3. przykładzie wprowadź podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\) i rozwiąż równanie kwadratowe. W 4. przykładzie pogrupuj i wyłącz wspólny czynnik przed nawias.
W 1., 2. i 5. przykładzie szukaj pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego. W 3. przykładzie wprowadź podstawienie \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\) i rozwiąż równanie kwadratowe. W 4. przykładzie pogrupuj i wyłącz wspólny czynnik przed nawias.