rozłożenie na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: północ-wschód
- Podziękował: 3 razy
rozłożenie na czynniki
\(\displaystyle{ 9x^{3}+27x^{2}+14x-8}\) polecenie jak w temacie , z gory dzieki
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
rozłożenie na czynniki
To raczej jako wielomian bedzie a nie przeksztalcenia no ale :
Z Tw Bezoute'a:
\(\displaystyle{ W(-2)=0}\)
Zatem ze schematu hornera :
\(\displaystyle{ W(x) = 9x^{3} + 27x^2 + 14x - 8 = (x-2) (9x^{2} + 9x -4)}\)
Z trojmianu kwadratowego :
\(\displaystyle{ (x-2)(x+ \frac{4}{3})(x- \frac{1}{3})}\)
Pozdrawiam
Z Tw Bezoute'a:
\(\displaystyle{ W(-2)=0}\)
Zatem ze schematu hornera :
\(\displaystyle{ W(x) = 9x^{3} + 27x^2 + 14x - 8 = (x-2) (9x^{2} + 9x -4)}\)
Z trojmianu kwadratowego :
\(\displaystyle{ (x-2)(x+ \frac{4}{3})(x- \frac{1}{3})}\)
Pozdrawiam