Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Dredek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górki
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Dredek »

x�-3px+9p-27=0

Nie wiem jak do tego podejść. Niby proste a jednak...
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: rtuszyns »

Ok tylko co z tym równaniem (parametr \(\displaystyle{ p}\))
Dredek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górki
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Dredek »

dla jakiego 'p' są 3 pierwiastki
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

Mozna zapisac jako :
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}+3x+9-3p)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2007, o 15:51 przez kolanko, łącznie zmieniany 1 raz.
Dredek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górki
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Dredek »

a jak do tego doszedłeś? Bo tak po prostu patrząc to chyba ciężko było by to zauważyć...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

Pogrupowalem wyrazy podobne i wyznaczylem przed nawias \(\displaystyle{ x-3}\) i potem zeby byly 3 pierwiastki to znaczy juz tylko dwa bo jeden mamy jest nim 3 to nasza delta z trojmianu ma byc dodatnia pozdrawiam
Dredek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górki
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: Dredek »

a skąd wiedziałeś że akurat x-3 ?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

JejQ popatrz ... grupujac odpowiednie wyrazy mamy :
\(\displaystyle{ x^{3} - 27 -3px + 9p = (x-3)(x^{2} + 3x + 9) - 3p(x-3) = (x-3)(x^{2}+3x+9-3p}\)

Juz rozumiesz ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2007, o 15:50 przez kolanko, łącznie zmieniany 1 raz.
KinSlayer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2006, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 17 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: KinSlayer »

kolanko:
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

ee tylko 9 zjadlem wszkole wtedy siedzialem i robilem bez zadnej kartki juz poprawiam
ODPOWIEDZ