Wielomiany do domu, nie rozumiem ich

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojnarrafal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wielomiany do domu, nie rozumiem ich

Post autor: wojnarrafal »

Mam takie zadanie którego nie ogarniam ;/ mógłby mi ktoś pomóc?

Dane wielomiany rozłóż na czynniki:
\(\displaystyle{ W(x)=-3x^{3}+2x^{2}+5x-1}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x^{2}+3x}\)

\(\displaystyle{ Q(x)= x^{4}-2x^{3}+4x^{2}-7}\)
\(\displaystyle{ P(x)+26(x)}\)

\(\displaystyle{ W(x)-[P(x)+3Q(X)]}\)

oraz

\(\displaystyle{ 25x^{2}-20x+4}\)

\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+3x-1}\)

\(\displaystyle{ -3x^{3}-4x^{2}+12x+16}\)

Oraz

\(\displaystyle{ 3x^{2}+5x^{2}-12x-20=0}\)

\(\displaystyle{ x^{3}+3x+4=0}\)

\(\displaystyle{ 3x^{2}-7x^{2}-7x+3=0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wielomiany do domu, nie rozumiem ich

Post autor: bartek118 »

W czym konkretnie masz problem? Zastosuj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych, jeśli nie widzisz pierwiastków na pierwszy rzut oka. Następnie na mocy twierdzenia Bezouta podziel wielomian przez odpowiedni dwumian (metodą Hornera albo pisemnie).
wojnarrafal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wielomiany do domu, nie rozumiem ich

Post autor: wojnarrafal »

No wiesz, jeśli się nie uczyłeś i na wejściu dostałeś takie coś to można nie rozumieć
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wielomiany do domu, nie rozumiem ich

Post autor: bartek118 »

No to książka do ręki i się uczysz
ODPOWIEDZ