nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 5 gru 2009, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 25 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: gatek »

Witam!


Mam taką oto nierówność wielomianową:

\(\displaystyle{ (x-2)(x+3)(9-x ^{2})(x ^{2}-4)(2x-8) \ge 0}\)

Nie wiem jak wstawić obrazek więc napiszę samą odpowiedź.

\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-3) \cup (<-2,2> \cup <3,4>}\)

Czy moja odpowiedź jest poprawna?
kacper218
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 38 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: kacper218 »

Niestety jest źle. Skąd masz przedział \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\)??
gatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 5 gru 2009, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 25 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: gatek »

rozbiłam potęgi na nawiasy, ale potem zapomniałam ze \(\displaystyle{ (x-2)(x-2)}\) to to samo co \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}}\)


Czy prawidłowa odpowiedź będzie:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -2) \cup (3, 4)}\)


Jesli nie to czy mogłabym prosić o odpowiedź rozrysowaniem na osi?
kacper218
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 38 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: kacper218 »

Prawidłowa odpowiedź to:
\(\displaystyle{ x\in (-\infty, -2\rangle \cup \{2\} \cup\langle3, 4\rangle}\)
gatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 5 gru 2009, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TM
Podziękował: 25 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: gatek »

dziękuję bardzo-- 1 paź 2013, o 20:53 --dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ