rownanie szescienne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kfc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 30 sie 2009, o 21:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

rownanie szescienne

Post autor: kfc »

\(\displaystyle{ 2 x^{3}-9x ^{2} -24x-12}\)

Mam problem z wyznaczeniem miejsc zerowych tak, miejsc zerowych.

Probowalam z tw. o pierwiastkach wymiernych. Nic
sa wzory na trzy pierwiastki rzeczywiste ale tego wole nie stosować

Mysle ze jest latwy sposob na przeksztalcenie rownania, przyrownanie do zera, ale go nie widze.

Prosze o pomoc
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

rownanie szescienne

Post autor: Powermac5500 »

Pogooglaj "równanie sześcienne" albo "równanie 3 stopnia"

Jest algorytm rozwiązywania tego typu równań, podobnie jak równań kwadratowych.
Ale ze względu na skomplikowanie nikt nie będzie tego tu przepisywać.
kfc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 30 sie 2009, o 21:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

rownanie szescienne

Post autor: kfc »

tak znam ten algorytm i watpie ze trzeba go uzyc w tym zadaniu, bo zadanie brzmi: zbadaj funkcje

Dziekuje za pomoc
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

rownanie szescienne

Post autor: bakala12 »

No to miejsca zerowe można sobie odpuścić, a skupić się na analizie pochodnych.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

rownanie szescienne

Post autor: VillagerMTV »

A nie można tego ładniej zapisać? Choćby przez dzielenie i zapisać jako mnożenie?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1590
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

rownanie szescienne

Post autor: Gouranga »

VillagerMTV, nic nie wymyślisz, oba pierwiastki to paskudne liczby niewymierne
pozostaje zbadać pochodną, wyznaczyć ekstrema i przy okazji badania ekstremów okaże się, że maksimum lokalne jest jendocześnie jednym z pierwiastków
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

rownanie szescienne

Post autor: VillagerMTV »

@Gouranga
Wiem, wiem. Zobaczyłem później i dodałem do mojego posta, ale coś nie weszło;)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

rownanie szescienne

Post autor: Mariusz M »

Mysle ze jest latwy sposob na przeksztalcenie rownania, przyrownanie do zera, ale go nie widze.
Probowałaś skojarzyc to równanie ze wzorem na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
(sinus bądź cosinus)
Jest to jedyny znany mi sposób na uniknięcie arytmetyki zespolonej w tzw przypadku nieprzywiedlnym

Równanie trzeciego stopnia postaci

\(\displaystyle{ a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}=0}\)

możesz sprowadzic do kwadratowego podstawieniami

\(\displaystyle{ x=u+v- \frac{a_{2}}{3a_{3}} \qquad \left( \star\right)}\)

albo

\(\displaystyle{ x=u- \frac{W^{\prime}\left( - \frac{a_{2}}{3a_{3}} \right) }{3a_{3}u}- \frac{a_{2}}{3a_{3}} \qquad \left( \star\star\right)}\)

Jeżeli użyjesz podstawienia \(\displaystyle{ \left( \star\right)}\)
to otrzymane równanie zapisujesz w postaci układu równań który przypomina wzory Viete
dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach \(\displaystyle{ t_{1}=u^{3} \qquad t_{2}=v^{3}}\)


Jeżeli użyjesz podstawienia \(\displaystyle{ \left( \star\star\right)}\)
to wystarczy równanie pomnożyc przez \(\displaystyle{ u^{3}}\)
i dostaniesz równanie kwadratowe na \(\displaystyle{ u^3}\)
ale musisz uważac na zerowe pierwiastki równania kwadratowego
(przypadek gdy obydwa pierwiastki równania kwadratowego są zerowe
załatwiają wzory skróconego mnożenia)

Pochodną wielomianu możesz policzyc używając schematu Hornera
(ogólnie to się ją liczy jako granica ilorazu różnicowego)

\(\displaystyle{ \lim_{h \to 0}{ \frac{f\left( x+h\right)-f\left( x\right) }{h}} \\
\lim_{h \to 0}{ \frac{f\left( x+h\right) -f\left( x-h\right) }{2h} } \\
\lim_{h \to 0} { \frac{f\left( x\right)-f\left( x-h\right) }{h} }}\)


(granice te muszą istniec ,oraz granice jednostronne muszą byc równe)
ODPOWIEDZ