Reszta w z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
murzyn z getta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanok

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: murzyn z getta »

Witam, prosze o pomoc w pewnym zadanku.
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) = (x^2-3x+1)^2005 przez wielomian P(x) = x^2-4+3
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: greey10 »

tam chyba mialo byc -4x?? mala podpowiedz reszta bedzie co najwyzej stopnia pierwszego ;D
zapisz sobie
\(\displaystyle{ w(x)=q(x)(x^{2}-4x+3)+ax+b}\) policz miejsca zerowe \(\displaystyle{ (x^{2}-4x+3)}\) i masz dwar rowniania i dwie niewiadome powodzenia ;d
murzyn z getta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanok

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: murzyn z getta »

tak, tam powinno byc 4x, zjadlem;p
przepraszam, ale moglbym prosic jasniej? nie bardzo wiem co dalej mam zrobic. co z tym 2005? ;p
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: PFloyd »

wielomian p(x) ma miejsca zerowe 3 i 1
W(1)=-1=-a+b
w(3)=1=a+b
z tego układu wyliczasz
a=1
b=0

czyli reszta z dzielenia wynosi R(x)=x
murzyn z getta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2007, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanok

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: murzyn z getta »

Moze sie czepiam, ale te potega 2005 nie jest potrzebna do niczego?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Reszta w z dzielenia wielomianu

Post autor: PFloyd »

(-1)^2005 =-1
1^2005=1


ta potęga jest albo dla odstraszenia, albo dlatego zeby zadanie było aktulane w 2005 roku ;p
ODPOWIEDZ