Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
Proszę o pomoc w rozkładzie wielomianów:
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{6}+1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{2}+9}\)
w a) dochodzę do rozkładu na:
\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x^{2}-1-x^{2})(x^{2}-1+x^{2})}\)a tu przecież w drugim nawiasie się iksy redukują i nijak nie wyjdzie w wyniku dobrze, bo po przemnożeniu już nie wyjdzie wielomian stopnia 6
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{6}+1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{2}+9}\)
w a) dochodzę do rozkładu na:
\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x^{2}-1-x^{2})(x^{2}-1+x^{2})}\)a tu przecież w drugim nawiasie się iksy redukują i nijak nie wyjdzie w wyniku dobrze, bo po przemnożeniu już nie wyjdzie wielomian stopnia 6
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
A skąd wziąłeś drugi i trzeci nawias? Powinieneś zastosować wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x^6+1=(x^2+1)(x^4-x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ x^4-x^2+1=x^4+2x^2+1-3x^2=(x^2+1)^2-3x^2=(x^2+1-x\sqrt{3})(x^2+1+x\sqrt{3})}\)
itd.
\(\displaystyle{ x^4-x^2+1=x^4+2x^2+1-3x^2=(x^2+1)^2-3x^2=(x^2+1-x\sqrt{3})(x^2+1+x\sqrt{3})}\)
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
hmm.. a ja to chciałem tak zrobić:
\(\displaystyle{ (x^{2})^{3} +1^{3}=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)-x^{2}=(x^{2}+1)(2x^{2}-1)^{2}-x^{2}=(x^{2}+1)(x^{2}-1-x^{2})(x^{2}-1+x^{2})}\)
czyli zrobilem źle, bo ułożyłem sobie zły wzór skróconego mnożenia?
\(\displaystyle{ (x^{2})^{3} +1^{3}=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)-x^{2}=(x^{2}+1)(2x^{2}-1)^{2}-x^{2}=(x^{2}+1)(x^{2}-1-x^{2})(x^{2}-1+x^{2})}\)
czyli zrobilem źle, bo ułożyłem sobie zły wzór skróconego mnożenia?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2013, o 17:07 przez Mentofobis, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Błąd popełniasz już w tym momencie:
\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1) \neq (x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1) \neq (x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)-x^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
Boże... czyżby \(\displaystyle{ +x^{2}}\) ?
@edit
kurczę, wtedy nie wyjdzie różnica kwadratów..
@edit
kurczę, wtedy nie wyjdzie różnica kwadratów..
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Też nie.
\(\displaystyle{ P=(x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)-x^{2}=x^{6}-2x^{4}+x^2+x^{4}-2x^{2}+1-x^{2}=x^{6}-x^{4}-2x^{2}+1 \color{red} \neq \color{black} x^6+1=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=L}\)
\(\displaystyle{ P=(x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)+x^{2}=x^{6}-2x^{4}+x^2+x^{4}-2x^{2}+1+x^{2}=x^{6}-x^{4}-x^{2}+1 \color{red} \neq \color{black} x^6+1=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=L}\)-- 12 września 2013, 17:17 --Mentofobis, spójrz na rozwiązanie yorgina.
\(\displaystyle{ P=(x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)-x^{2}=x^{6}-2x^{4}+x^2+x^{4}-2x^{2}+1-x^{2}=x^{6}-x^{4}-2x^{2}+1 \color{red} \neq \color{black} x^6+1=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=L}\)
\(\displaystyle{ P=(x^{2}+1)(x^{4}-2x^{2}+1)+x^{2}=x^{6}-2x^{4}+x^2+x^{4}-2x^{2}+1+x^{2}=x^{6}-x^{4}-x^{2}+1 \color{red} \neq \color{black} x^6+1=(x^{2}+1)(x^{4}-x^{2}+1)=L}\)-- 12 września 2013, 17:17 --Mentofobis, spójrz na rozwiązanie yorgina.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłóż wielomian na czynniki
rozumiem, tzn widzę, że jest poprawnie ale skąd w tym przykładzie mam wiedzieć, że wyrażenie \(\displaystyle{ (x^4-x^2+1)}\) aby wyszło poprawnie musi być przekształcone akurat w taki sposób: \(\displaystyle{ x^4+2x^2+1-3x^2}\) ??
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Ciężko mi powiedzieć, skąd masz wiedzieć. To chyba kwestia wprawy, żeby "widzieć" wzory skróconego mnożenia.Mentofobis pisze:rozumiem, tzn widzę, że jest poprawnie ale skąd w tym przykładzie mam wiedzieć, że wyrażenie \(\displaystyle{ (x^4-x^2+1)}\) aby wyszło poprawnie musi być przekształcone akurat w taki sposób: \(\displaystyle{ x^4+2x^2+1-3x^2}\) ??
Ale sądząc po Twojej wiadomości:
stwierdzam, że załapałeś, o co chodzi. Dobry pomysł na rozwiązanie tego przykładu.Mentofobis pisze:\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{2}+9}\)
Czy mógłbym prosić o pomoc w rozłożeniu tego wielomianu?
Czy zaczynając od tego wyjdzie mi dobrze?:
\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{2}+9=(x^{4}+6x^{2}+9)-9x^{2}}\)
Jeśli nie to dlaczego?