Czy 3 jest pierwiastekiem równania?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Czy 3 jest pierwiastekiem równania?

Post autor: Quik »

Witam, jak sprawdzić, czy liczba 3 jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^{4}-81=0}\) ?

Czytałem, że liczba 3 podstawiona za x musi spełniać warunki \(\displaystyle{ x^{4}-81=0}\), oraz \(\displaystyle{ x*4-81=0}\).

Wystarczy samo \(\displaystyle{ x^{4}-81=0}\)? Proszę o pomoc.
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

Czy 3 jest pierwiastekiem równania?

Post autor: 6weronika »

Tak, wystarczy. Pierwiastek równania to jego rozwiązanie, więc szukasz x który spełni powyższe równanie. Wystarczy podstawić i sprawdzić czy spełnia.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Czy 3 jest pierwiastekiem równania?

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ x*4-81=0}\)
Nie mam pojęcia co to za warunek i skąd go wziąłeś. Żeby liczba \(\displaystyle{ a}\) była pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) potrzeba i wystarcza \(\displaystyle{ W\left( a\right)=0}\)
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

Czy 3 jest pierwiastekiem równania?

Post autor: 6weronika »

bakala12 pisze:
\(\displaystyle{ x*4-81=0}\)
Nie mam pojęcia co to za warunek i skąd go wziąłeś. Żeby liczba \(\displaystyle{ a}\) była pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)}\) potrzeba i wystarcza \(\displaystyle{ W\left( a\right)=0}\)
Zgadzam się, też pierwszy raz widzę coś takiego
ODPOWIEDZ