Dwa zadanka:
1)Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu P(x):
a. P(x)=x�-2x�-x+2 p=1
b. P(x)=x�+3x�-x-3 p=3
2) Dla jakich wartości parametru k wielomian W(x)=x�+(k�-1)x�+(2k-3)x-1 jest podzielny przez (x+1)?
Proszę o pomoc ??:
2 zadania wielomianowe^^
- Kamila
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 16 lip 2006, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 53 razy
2 zadania wielomianowe^^
Jak liczę to drugie zadanie, to blokuję się w jednym miejscu
2) W(-1)=(-1)�+(k�-1)(-1)�+(2k-3)(-1)-1=0
-1+k�-1-2k+3-1=0
k�-2k=0
I co dalej powinnam zrobić?
2) W(-1)=(-1)�+(k�-1)(-1)�+(2k-3)(-1)-1=0
-1+k�-1-2k+3-1=0
k�-2k=0
I co dalej powinnam zrobić?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
2 zadania wielomianowe^^
\(\displaystyle{ k(k^{2}-2)=0}\)
\(\displaystyle{ k(k-\sqrt{2})(k+\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ k=0 k=\sqrt{2} k=-\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ k(k-\sqrt{2})(k+\sqrt{2})=0}\)
\(\displaystyle{ k=0 k=\sqrt{2} k=-\sqrt{2}}\)