Równanie funkcyjne - znaleźć wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 26 gru 2012, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 10 razy
Równanie funkcyjne - znaleźć wielomiany
Wyznaczyć wszystkie wielomiany o współczynnikach rzeczywistych takie że \(\displaystyle{ W(x^{2}-y^{2})=W(x-y) \cdot W(x+y)}\) dla \(\displaystyle{ x,y}\) rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, o 21:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Równanie wielomianowe
Wstawiamy \(\displaystyle{ x-y=u}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=v}\) i natychmiast dostajemy, że \(\displaystyle{ W(uv)=W(u)W(v)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ u,v\in\RR}\). Tak więc mamy tu równanie ciągłej funkcji multyplikatywnej. Powiązując to równanie z równaniem Cauchy'ego dochodzimy do wniosku, że \(\displaystyle{ w(x)=x^n}\) włączając w to \(\displaystyle{ n=0}\) (czyli wielomian stale równy jeden). Nasze równanie spełnia też wielomian zerowy.