Witam!
Natrafiłem na nie lada problem :/ Mój brat przygotowuje się do egzaminu komisyjnego i w pewnym momencie zaskoczyło mnie jedno zadanie z którym nie mogę nijak sobie poradzić. Tak jak w temacie, mam zapisać tą funkcję w postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ a ^{3} - 5a ^{2} - ba + 5b}\)
Sytuacja była by prosta gdyby "b" było liczbą... w tym wypadku nie mam pojęcia jak wyliczyć wszystkie 3 współczynniki :/
Z góry dziękuję za odpowiedź, i czy zgadzacie się że trudność tego zadania jest trochę zbyt wysoka na egzamin komisyjny w 4 klasie technikum budowlanego?
Wielomian do postaci iloczynowej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wielomian do postaci iloczynowej
Nie mam pojęcia, jaki jest poziom matmy w tym technikum budowlanym, więc nie zamierzam się wypowiadać co do trudności.
Z pierwszych \(\displaystyle{ 2}\) składników wyciągasz \(\displaystyle{ a ^{2}}\), z dwóch kolejnych wyciągasz \(\displaystyle{ b}\) i już zobaczysz, co z tym dalej zrobić.
Z pierwszych \(\displaystyle{ 2}\) składników wyciągasz \(\displaystyle{ a ^{2}}\), z dwóch kolejnych wyciągasz \(\displaystyle{ b}\) i już zobaczysz, co z tym dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1590
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Wielomian do postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ a ^{3} - 5a ^{2} - ba + 5b = a^2 (a-5) - b (a+5) = (a+5)\left(a^2 - b\right)}\)
dalszy rozkład wchodzi w grę jedynie dla \(\displaystyle{ b>0}\), wówczas \(\displaystyle{ \left(a^2-b\right) = (a+\sqrt{b})(a-\sqrt{b})}\)
dalszy rozkład wchodzi w grę jedynie dla \(\displaystyle{ b>0}\), wówczas \(\displaystyle{ \left(a^2-b\right) = (a+\sqrt{b})(a-\sqrt{b})}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wielomian do postaci iloczynowej
Zamiast tego czerwonego plusa ma być minus\(\displaystyle{ ...= a^2 (a-5) - b (a\red + \black 5) =...}\)
przecież \(\displaystyle{ -b(a+5)=-ba-5b}\) a ma być \(\displaystyle{ -ba+5b}\)
\(\displaystyle{ a^2 (a-5) - b (a- 5)=\left( a^2-b\right) \cdot \left( a-5\right)}\) i dalszy rozkład dla \(\displaystyle{ b \ge 0}\) jak wyżej kolega już wspomniał.