Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adam187
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 lis 2004, o 14:48
Lokalizacja: Poznań

Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Post autor: adam187 »

Wielomian W(x) = x^3 + ax^2 + bx + c ma trzy pierwiastki,które są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie równym 2. Styczne do wykresu tego wielomianu mają w punktach odciętych 1 i 2 mają współczynniki kierunkowe równe odpowiednio 3 i -2 . Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Jak dla mnie to x1 , x2 , x3 to ciag geometryczny a

x2/x1=x3/x2

teraz nie wiem jak ruszyc te styczne i odciete wiec zwracam sie o pomoc.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Post autor: g »

to jest rownowazne temu, ze f'(1) = 3 i f'(2) = -2.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Post autor: bisz »

z ciekawosci podjalem sie tego zadania noi robiac uklady rownan z pochodnych aby powyliczac a b c wychodzi mi b =0 ? no to znaczy chyba ze bedzie jeden pierwiastek 0, a jak to moze byc skoro pierwiastki sa wyrazami ciagu ..... co robie zle ? i jak to trzeba zrobic?
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 paź 2004, o 20:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn
Pomógł: 4 razy

Wyznacz współczynnik i pierwiastki wielomianu

Post autor: gvalch'ca »

Hmmm.... Mi wyszlo b=14

Wzor na pochodna to:
f'(x) = 3x^2 + 2ax + b

Korzystając, z tego, co napisał g, po podstawieniu f'(1) = 3 i f'(2) = -2 mamy:
3 + 2a + b = 3
12 + 4a + b = -2

2a + b = 0
14 + 4a + b = 0

2a + b = 14 + 4a + b
2a = -14
b = -2a

a = -7
b= 14

Po podstawieniu tego do wzoru funkcji mamy:
f(x) = x^3 - 7x^2 + 14x + c

Wiemy, że:
f(x) = (x - x_1)(x - x_2)(x - x_3)

f(x) = x^3 - x^2*(x_1 + x_2 + x_3) + x*[x_1*(x_2 + x_3) + x_2*x_3] - x_1*x_2*x_3

Stąd:

x_1 + x_2 + x_3 = 7
x_1*(x_2 + x_3) + x_2*x_3 = -14
- x_1*x_2*x_3 = c

Z warunku, że x_2 = 2*x_1 oraz x_3 = 4*x_1 mamy w pierwszym równaniu:

7x_1 = 7

x_1 = 1 x_2 = 2 x_3 = 4

Stąd c = -(2*4*1) = -8
ODPOWIEDZ