Wyznacz największą liczbę naturalną k
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
Wyznacz taką największą liczbę naturalną \(\displaystyle{ k}\), aby dla każdej liczby naturalnej nieparzystej \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ n^6-n^4-n^2+1}\) była podzielna przez \(\displaystyle{ 2^k}\)
Mam małą wątpliwość w tym zadaniu gdyż mój wynik różni się od tego w odpowiedziach
zacząłem od zapisania \(\displaystyle{ n}\) jako \(\displaystyle{ n=2t+1 \wedge t\in C}\)
oraz zapisanie równości
\(\displaystyle{ n^6-n^4-n^2+1=2^k \cdot x}\)
następnie przekształciłem liczbę \(\displaystyle{ n^6-n^4-n^2+1}\) do postaci \(\displaystyle{ (n+1)^2(n-1)^2(n^2+1)}\) po czym korzystając z tego że \(\displaystyle{ n=2t+1}\) zapisałem liczbę jako \(\displaystyle{ (2t+2)^2 \cdot
(2t)^2 \cdot ((2t+1)^2+1)}\) po spotęgowaniu i wyłączeniu przed nawias otrzymałem
\(\displaystyle{ 2^5(t+1)^2 \cdot t^2 \cdot (2t^2+2t+1)}\)
z czego wychodzi że \(\displaystyle{ k=5}\) a w odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ k=7}\)
Mam małą wątpliwość w tym zadaniu gdyż mój wynik różni się od tego w odpowiedziach
zacząłem od zapisania \(\displaystyle{ n}\) jako \(\displaystyle{ n=2t+1 \wedge t\in C}\)
oraz zapisanie równości
\(\displaystyle{ n^6-n^4-n^2+1=2^k \cdot x}\)
następnie przekształciłem liczbę \(\displaystyle{ n^6-n^4-n^2+1}\) do postaci \(\displaystyle{ (n+1)^2(n-1)^2(n^2+1)}\) po czym korzystając z tego że \(\displaystyle{ n=2t+1}\) zapisałem liczbę jako \(\displaystyle{ (2t+2)^2 \cdot
(2t)^2 \cdot ((2t+1)^2+1)}\) po spotęgowaniu i wyłączeniu przed nawias otrzymałem
\(\displaystyle{ 2^5(t+1)^2 \cdot t^2 \cdot (2t^2+2t+1)}\)
z czego wychodzi że \(\displaystyle{ k=5}\) a w odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ k=7}\)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2013, o 14:13 przez mariusz2409, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
sorry literówka powinno być \(\displaystyle{ (n+1)^2(n-1)^2(n^2+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
Tutaj skąd minus?
\(\displaystyle{ (2t+2)^2 \cdot (2t)^2 \cdot ((2t+1)^2 \red- \black 1)}\)
\(\displaystyle{ (2t+2)^2 \cdot (2t)^2 \cdot ((2t+1)^2 \red- \black 1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
\(\displaystyle{ n^4(n^2-1)-(n^2-1)=(n^2-1)(n^4-1)=(n^2-1)^2(n^2+1)}\)
\(\displaystyle{ n=2t+1}\)
\(\displaystyle{ (4t^2+4t)^2(4t^2+4t+2)=2^4(t^2+t)^2\cdot (2t^2+2t+1)=2^5\cdot t^2(t+1)^2(2t^2+2t+1)}\)
jeżeli t jest parzyste to dzieli się przez dwa, \(\displaystyle{ t^2}\) przez \(\displaystyle{ 2^2}\)
jeżeli t jest nieparzyste to t+1 jest parzyste i dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^2}\).
\(\displaystyle{ n=2t+1}\)
\(\displaystyle{ (4t^2+4t)^2(4t^2+4t+2)=2^4(t^2+t)^2\cdot (2t^2+2t+1)=2^5\cdot t^2(t+1)^2(2t^2+2t+1)}\)
jeżeli t jest parzyste to dzieli się przez dwa, \(\displaystyle{ t^2}\) przez \(\displaystyle{ 2^2}\)
jeżeli t jest nieparzyste to t+1 jest parzyste i dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
pytanie:
w treści zadania napisałeś \(\displaystyle{ n^6 - n^4 - n^4 + 1}\) a dalej liczysz dla \(\displaystyle{ n^6 - n^4 - n^2 + 1}\)
to która wersja jest poprawna?
w treści zadania napisałeś \(\displaystyle{ n^6 - n^4 - n^4 + 1}\) a dalej liczysz dla \(\displaystyle{ n^6 - n^4 - n^2 + 1}\)
to która wersja jest poprawna?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
Dałeś pochwałe ale mam jeszcze jedno na sumieniu. jeżeli \(\displaystyle{ t=4c}\) to też jest parzystą i k równa się 9. Ale że ma zachodzić dla każdej nieparzystej n, to dla t=1 także, więc największe k to 7.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznacz największą liczbę naturalną k
Gouranga już poprawiłem, sorry za tyle literówek. Dzięki Robert za pomoc