Wielomian jest podzielny przez dwumian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: Scruffy »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ P(x)}\). Znajdź wyniki dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\) jeśli:
a) \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - 10 x ^{2} + 2x + 7, \ \ P(x)= x-1}\)

Prosiłbym szczególnie o wytłumaczenie jak się za taki przykład zabrać. Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, o 12:10 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: kamil13151 »

Wniosek na dole:
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: robertm19 »

kamil13151 pisze:Wniosek na dole:
wielomian dzieli się bez reszty.

Po prostu podziel jedno przez drugie.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: Scruffy »

kamil13151 pisze:Wniosek na dole:
Mógłbyś wykonać jeszcze ten przykład, który podałem, abym lepiej to zrozumiał ? Dzięki za Twoją pomoc.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: kamil13151 »

Zauważamy, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\), zatem \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\), stąd wystarczy rozłożyć \(\displaystyle{ W(x)}\) na czynniki (tego co tutaj napisałem nie trzeba było robić, bo w treści już mamy "Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ P(x)}\). ", ale ja nie doczytałem

\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - 10 x ^{2} + 2x + 7=x^2(x-1)-9x^2+2x+7= \\ x^2(x-1)-9x(x-1)-7x+7=x^2(x-1)-9x(x-1)-7(x-1)=...}\)

Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i masz wynik dzielenia.
ODPOWIEDZ