Witam,
jak z wielomianu
\(\displaystyle{ p(x)= \prod_{i=0}^{k} (x-x_{i})}\)
wyznaczyć jego pochodną?
Pochodna z wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Pochodna z wielomianu
Ewentualnie można spróbować, zapisać kolejne współczynniki rozwinięcia tego wielomianu za pomocą wzorów Viete'a i dopiero teraz różniczkować, ale to chyba trudniejsze podejście.
Pochodna z wielomianu
coś takiego?
\(\displaystyle{ (x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k}) =
(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})[(x-x_{1})...(x-x_{k})]'=
(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})[(x-x_{1})'...(x-x_{k})+
...+(x-x_{k-2})'(x-x_{k-1})(x-x_{k})+(x-x_{k-2})[(x-x_{k-1})(x-x_{k})]' ]'}\)
Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie. Wiem o co mniej więcej chodzi, ale mam tendencję do pomyłek której nie potrafię poskromić :/
\(\displaystyle{ (x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k}) =
(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})[(x-x_{1})...(x-x_{k})]'=
(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})[(x-x_{1})'...(x-x_{k})+
...+(x-x_{k-2})'(x-x_{k-1})(x-x_{k})+(x-x_{k-2})[(x-x_{k-1})(x-x_{k})]' ]'}\)
Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawienie. Wiem o co mniej więcej chodzi, ale mam tendencję do pomyłek której nie potrafię poskromić :/
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Pochodna z wielomianu
Zauważ dodatkowo, że \(\displaystyle{ \left( x-x _{i}\right)'=1}\) więc to można jeszcze uprościć. Trzeba wynik zapisać bez żadnych primów, więc skorzystaj z rady yorgina i użyj wzoru:
\(\displaystyle{ \left( f _{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n} \right)'=f '_{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+ f _{1} \cdot f' _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+ f _{1} \cdot f _{2} \cdot f' _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+...+ f _{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f '_{n}}\)
\(\displaystyle{ \left( f _{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n} \right)'=f '_{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+ f _{1} \cdot f' _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+ f _{1} \cdot f _{2} \cdot f' _{3} \cdot ... \cdot f _{n}+...+ f _{1} \cdot f _{2} \cdot f _{3} \cdot ... \cdot f '_{n}}\)
Pochodna z wielomianu
Otrzymałam
\(\displaystyle{ [(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k})]'=(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})(x-x_{1})'...(x-x_{k})+...+(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k})'=(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})...(x-x_{k})+...+(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k-1})}\)
i nadal mi nie przypomina to pochodnej. Trzeba coś jeszcze z tym zrobić?-- 9 lip 2013, o 12:26 --Bardzo proszę o pomoc, na prawdę nie wiem jak ruszyć dalej..
\(\displaystyle{ [(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k})]'=(x-x_{0})'(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})(x-x_{1})'...(x-x_{k})+...+(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k})'=(x-x_{1})...(x-x_{k})+(x-x_{0})...(x-x_{k})+...+(x-x_{0})(x-x_{1})...(x-x_{k-1})}\)
i nadal mi nie przypomina to pochodnej. Trzeba coś jeszcze z tym zrobić?-- 9 lip 2013, o 12:26 --Bardzo proszę o pomoc, na prawdę nie wiem jak ruszyć dalej..
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Pochodna z wielomianu
Wszystko to można ładnie zapisać w takiej zwięzłej postaci:
\(\displaystyle{ \left(\prod\limits_{i=0}^k(x-x_i)\right)'=\sum\limits_{i=0}^k \left[(x-x_0)\ldots(x-x_i)'\ldots(x-x_k)\right]=\sum\limits_{i=0}^k\prod\limits_{j=0, j\neq i}^k (x-x_j)}\)
\(\displaystyle{ \left(\prod\limits_{i=0}^k(x-x_i)\right)'=\sum\limits_{i=0}^k \left[(x-x_0)\ldots(x-x_i)'\ldots(x-x_k)\right]=\sum\limits_{i=0}^k\prod\limits_{j=0, j\neq i}^k (x-x_j)}\)