Dany jest wielomian z warunkami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Dany jest wielomian z warunkami

Post autor: baklazan9494 »

Dany jest wielomian:
\(\displaystyle{ (W(x)=ax ^{3} +bx ^{2} +cx+d}\)
Wiadomo że:
\(\displaystyle{ W(-1)=W(1)}\)
a)Wykaż, że parametry \(\displaystyle{ a,c}\) są liczbami przeciwnymi.
b)Wyznacz wzór wielomianu, jeśli dodatkowo wiadomo, że:
\(\displaystyle{ W(0)=3}\)
\(\displaystyle{ W(2)=7}\)
\(\displaystyle{ W(3)=12}\)

Proszę o pomoc:D
Ostatnio zmieniony 9 lip 2013, o 10:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Między tagami [latex], [/latex] umieszczaj wszystkie wyrażenia matematyczne.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dany jest wielomian z warunkami

Post autor: kamil13151 »

a) Ile wynosi \(\displaystyle{ W(-1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)}\) ? Następnie przyrównaj i natychmiast po redukcji otrzymasz tezę.

b) Wykorzystaj fakt z podpunktu a), że \(\displaystyle{ a=-c}\) oraz utwórz z podanych danych 3 równania, razem będą cztery (rozwiąż układ równań).
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Dany jest wielomian z warunkami

Post autor: baklazan9494 »

A więc wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ d=3}\)
\(\displaystyle{ c=0}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ a=0}\)

Jak więc teraz wyznaczyć wzór wielomianu?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Dany jest wielomian z warunkami

Post autor: cosinus90 »

Podstawić te współczynniki do jego postaci ogólnej.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Dany jest wielomian z warunkami

Post autor: baklazan9494 »

Podziękował:)
ODPOWIEDZ