Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: baklazan9494 »

Rozkład wielomianu na czynniki stopnia możliwie najmniejszego
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{6} -64}\)
proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Vether »

\(\displaystyle{ x^6-64=x^6-2^6}\)

Skorzystaj teraz ze wzorów skróconego mnożenia: na różnicę kwadratów i sumę/różnicę sześcianów.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: baklazan9494 »

ale przecież nie mam tutaj sześcianów i kwadratów tylko potęgi większe, a mianowicie 6. Mam to jeszcze jakoś rozłożyć?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Vether »

\(\displaystyle{ x^6-2^6=\left( x^3\right)^2-\left( 2^3\right)^2=?}\)
ODPOWIEDZ