\(\displaystyle{ ( x^{2}+1 )^{3} = 0}\)
Rozłożyłam to na \(\displaystyle{ ( x^{2}+1)(x^{2}+1)^{2}= 0}\), to drugie wymnożyłam i podstawiłam t, i wyszło mi w każdym sprzeczność/brak pierwiastków... Czy ktoś mógłby to sprawdzić...
Rozwiązanie równania
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązanie równania
Nie ma potrzebny wymnażania czy też rozkładania czegokolwiek.
Skoro \(\displaystyle{ (x^2+1)^3=0}\), to \(\displaystyle{ x^2+1=0}\) a to jak już zapisałaś, nie ma rozwiązania.
Być może zrobiłaś okrężną i dłuższą drogą, ale poprawnie.
Skoro \(\displaystyle{ (x^2+1)^3=0}\), to \(\displaystyle{ x^2+1=0}\) a to jak już zapisałaś, nie ma rozwiązania.
Być może zrobiłaś okrężną i dłuższą drogą, ale poprawnie.