\(\displaystyle{ (5x^{3}+9x^{2}-22x-8):(x^{3}-4x) = 5
\\-5x^{3}+20x}\)
i tu się kończą moje pomysły
Bardzo Proszę o pomoc.
Dzielenie wielomianu do sprawdzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 38 razy
Dzielenie wielomianu do sprawdzenia.
Osobiście polecam metodę grupowania wyrazów:
\(\displaystyle{ (5x^{3}+9x^{2}-22x-8):(x^{3}-4x) = 5 (x^3-4x) +9x^2-2x-8=5+\frac{9x^2-2x-8}{x^3-4x}}\)
I to koniec dzielenia.
\(\displaystyle{ (5x^{3}+9x^{2}-22x-8):(x^{3}-4x) = 5 (x^3-4x) +9x^2-2x-8=5+\frac{9x^2-2x-8}{x^3-4x}}\)
I to koniec dzielenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 16 sty 2012, o 17:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Dzielenie wielomianu do sprawdzenia.
a można byłoby rozpisać po kolei jak te wyrazy w tym przykładzie są grupowane?
Czytam to czytam i nic się nie klei... To trzeba jakoś podzielić najpierw?
Albo poproszę o przekierowanie do podobnego przykładu gdzie jest to zrobione krok po kroku. Dziękuję.
Czytam to czytam i nic się nie klei... To trzeba jakoś podzielić najpierw?
Albo poproszę o przekierowanie do podobnego przykładu gdzie jest to zrobione krok po kroku. Dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 38 razy
Dzielenie wielomianu do sprawdzenia.
Dzielenie to wygląda identycznie jak dzielenie pisemne - tylko, że zapisuje je w jednej linii.
Dobra zapiszę dzieleniem pisemnym:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
\ (5x^{3}+9x^{2}-22x-8)& : & (x^{3}-4x) = 5 \\
\underline{-5x^3 \qquad \ \ +20x} & & \\
\qquad \quad \ 9x^2-2x-8 & & \\
\end{array}}\)
Dzielenie w tym momencie się kończy, bo stopień reszt jest niższy od stopnia wielomianu przez który dzielisz.
Dobra zapiszę dzieleniem pisemnym:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
\ (5x^{3}+9x^{2}-22x-8)& : & (x^{3}-4x) = 5 \\
\underline{-5x^3 \qquad \ \ +20x} & & \\
\qquad \quad \ 9x^2-2x-8 & & \\
\end{array}}\)
Dzielenie w tym momencie się kończy, bo stopień reszt jest niższy od stopnia wielomianu przez który dzielisz.