Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: Quentin »

Czesc,

Mam takie zadanie.
Oblicz, dla jakich ujemnych wartości \(\displaystyle{ k}\) wielomian \(\displaystyle{ 2x^{3} - kx + 1}\) ma pierwiastek wymierny.
Żeby wielomian miał pierwiastek wymierny to w skrócie: wszystkie wyrazy powinny być całkowite, a postać pierwiastka to \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to dzielniki odpowiednich wyrazów.

Ale jak zastosować to do tego zadania?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: cosinus90 »

Jakie możliwe pierwiastki wymierne może mieć ten wielomian?
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: Quentin »

\(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ -1}\), \(\displaystyle{ -2}\), \(\displaystyle{ 2}\) ale co dalej?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: cosinus90 »

Nie.
Pytam o pierwiastki wymierne, a nie całkowite. Zresztą nawet 2 ostatnie które podałeś nie mogłyby być.
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: Quentin »

Nie ma "czysto wymiernych" bo wyrazem wolnym jest \(\displaystyle{ 1}\), a jego dzielnikami \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\), co daje nam \(\displaystyle{ q = 1}\) lub \(\displaystyle{ q = -1}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: piasek101 »

Ale \(\displaystyle{ a=2}\)
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: Quentin »

Ale aktualnie wybrany dzielnik \(\displaystyle{ a}\) czyli \(\displaystyle{ p}\) dzielimy przez \(\displaystyle{ q}\) wg mojego podręcznika.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: piasek101 »

No to masz zły podręcznik - dzielniki wyrazu wolnego dzielimy przez dzielniki (a).

[edit] Wg niego pierwiastki \(\displaystyle{ 2x+1}\) to (1) lub (-1) - ciekawe co ?
Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: Quentin »

W takim razie pierwiastkami "czysto" wymiernymi czyli nie całkowitymi (które de facto też są wymierne) są \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\). Co mam zrobić teraz?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pierwiastki wymierne wielomianu a wartość parametru

Post autor: piasek101 »

Ale inne ,,brudne" też masz brać pod uwagę.

Co robić - wstawiać i wyznaczać (k).
ODPOWIEDZ