Mam problem z kilkoma zadaniami, całkowicie nie wiem jak je rozwiązać
1. Rozłóż na czynniki pierwsze
\(\displaystyle{ a^{4}-b^{4}}\)
2. Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ P(x)}\). Znajdź wynik dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\) jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)= x^3-6x+4 \ P(x)= x-2}\)
3. Rozłóż na czynniki wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= 3x^3+13x^2+7x+1}\)
Trzy zadania - rozkład i podzielność wielomianów.
Trzy zadania - rozkład i podzielność wielomianów.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, o 20:11 przez Qń, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieregulaminowa nazwa tematu.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieregulaminowa nazwa tematu.
Trzy zadania - rozkład i podzielność wielomianów.
W drugim zadaniu podzieliłem i wyszło
\(\displaystyle{ x^2 + 5x + 6}\) a w odp do zadania jest wynik \(\displaystyle{ x^2 +2x -2}\)
\(\displaystyle{ x^2 + 5x + 6}\) a w odp do zadania jest wynik \(\displaystyle{ x^2 +2x -2}\)