Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2013, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Witam!
Potrzebuje pomocy, przygotowania na sprawdzian z wielomianów. Dostałem na kartce osiem zadań powtórzeniowych. Chciałbym rozwiązać te zadania, jednakże mimo obecności na wszystkich lekcjach nie jestem sobie w stanie z nimi poradzić. Dwa zadania pomijam, ponieważ raczej dam sobie z nimi radę.
Zad1. Dane są wielomiany: \(\displaystyle{ f(x)=5x-2}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=( \sqrt{7}x-3 )( \sqrt{7}x +3 )}\). Wyznacz wielomian \(\displaystyle{ w(x)= 2[f(x)]^{3} - g(x)}\)
Zad4. Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ P(x)=ax^{3} +bx^{2}+cx+d}\) są liczby \(\displaystyle{ 2, -2, 5}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ p(3) = 30}\) oblicz współczynniki a,b,c,d
Zad5. Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= 4x^{3} +ax^{2} -16x+b}\) są liczby \(\displaystyle{ (-1) i 3}\). Znajdź a i b oraz trzeci pierwiastek wielomianu W.
Zad6. Dla jakich a i b wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= -2x^{3}-x^{2}+26x-15}\) jest równy iloczynowi wielomianów \(\displaystyle{ g(x)=2x^{2}+ax+b}\) i \(\displaystyle{ h(x)= -x+3}\)
Zad7. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^{3} +ax^{2} - 6x + 9}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ w(-2)=33}\) oblicz a i sprawdź, czy punkt \(\displaystyle{ P=(1, 8)}\) należy do wykresu wielomianu W.
Zad8. Dla jakich wartości m liczba \(\displaystyle{ (-4)}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=(m-2) x^{3}+(2m+2)x^{2}-mx-4m}\)
Z góry dziękuję.
Potrzebuje pomocy, przygotowania na sprawdzian z wielomianów. Dostałem na kartce osiem zadań powtórzeniowych. Chciałbym rozwiązać te zadania, jednakże mimo obecności na wszystkich lekcjach nie jestem sobie w stanie z nimi poradzić. Dwa zadania pomijam, ponieważ raczej dam sobie z nimi radę.
Zad1. Dane są wielomiany: \(\displaystyle{ f(x)=5x-2}\) oraz \(\displaystyle{ g(x)=( \sqrt{7}x-3 )( \sqrt{7}x +3 )}\). Wyznacz wielomian \(\displaystyle{ w(x)= 2[f(x)]^{3} - g(x)}\)
Zad4. Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ P(x)=ax^{3} +bx^{2}+cx+d}\) są liczby \(\displaystyle{ 2, -2, 5}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ p(3) = 30}\) oblicz współczynniki a,b,c,d
Zad5. Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= 4x^{3} +ax^{2} -16x+b}\) są liczby \(\displaystyle{ (-1) i 3}\). Znajdź a i b oraz trzeci pierwiastek wielomianu W.
Zad6. Dla jakich a i b wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= -2x^{3}-x^{2}+26x-15}\) jest równy iloczynowi wielomianów \(\displaystyle{ g(x)=2x^{2}+ax+b}\) i \(\displaystyle{ h(x)= -x+3}\)
Zad7. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^{3} +ax^{2} - 6x + 9}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ w(-2)=33}\) oblicz a i sprawdź, czy punkt \(\displaystyle{ P=(1, 8)}\) należy do wykresu wielomianu W.
Zad8. Dla jakich wartości m liczba \(\displaystyle{ (-4)}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=(m-2) x^{3}+(2m+2)x^{2}-mx-4m}\)
Z góry dziękuję.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Jak widać słabo się uważało na lekcjach. Zwłaszcza że wszystkie zadania polegają na podstawianiu, ewentualnemu rozwiązaniu układu równań, mnożeniu wielomianów oraz rozumieniu, czym jest pierwiastek.jednakże mimo obecności na wszystkich lekcjach nie jestem sobie w stanie z nimi poradzić
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2013, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Uwaga na lekcjach to jedno, a umiejętność nauczania to drugie. Coś dzwoni, ale nie wiem w którym kościele - że tak powiem. Wiem, że powyższe zadania są łatwe, ale sam ich nie rozwiążę bo po prostu nie umiem.
Zadań jest dużo, więc może zacznijmy od najprostszego dla mnie- zadanie 4
Stanąłem na podstawieniu do wzoru pierwiastków:
\(\displaystyle{ P(x)=(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ P(x)= x(x-2)(x+2)(x-5)}\)
Na lekcjach liczyliśmy niemalże identyczne zadanie, ale zawsze cyferka w nawiasie była równa 0, a tutaj jest \(\displaystyle{ P(3)=30}\). Co z tym dalej zrobić?
Za jakąkolwiek pomoc będę nagradzał punktami pomógł. To dla mnie bardzo ważne, ponieważ muszę zaliczyć ten sprawdzian.
Zadań jest dużo, więc może zacznijmy od najprostszego dla mnie- zadanie 4
Stanąłem na podstawieniu do wzoru pierwiastków:
\(\displaystyle{ P(x)=(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ P(x)= x(x-2)(x+2)(x-5)}\)
Na lekcjach liczyliśmy niemalże identyczne zadanie, ale zawsze cyferka w nawiasie była równa 0, a tutaj jest \(\displaystyle{ P(3)=30}\). Co z tym dalej zrobić?
Za jakąkolwiek pomoc będę nagradzał punktami pomógł. To dla mnie bardzo ważne, ponieważ muszę zaliczyć ten sprawdzian.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Powinno być raczej:\(\displaystyle{ P(x)= x(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=a\left( x-2\right) \left( x+2\right) \left( x-5\right)}\)
Teraz podstaw \(\displaystyle{ x=3}\) i przyrównaj to do 30. wylicz z tego a.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2013, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Zadanie 4 rozwiązane!
Podstawiłem, wyliczyłem.
\(\displaystyle{ a=-3 \\
b=15 \\
c=6 \\
d=-30}\)
Dziękuję za pomoc. Z zadaniem 5 również sobie poradziłem - miałem "ściągę" w zeszycie.
Niestety na tym moja wiedza się kończy i potrzebuję naprowadzenia. Zacznijmy od początku, czyli od zadania pierwszego. Uprzedzając pytania - kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Gdyby ktoś zaczął i powiedział co trzeba zrobić na pewno bym sobie poradził.
Podstawiłem, wyliczyłem.
\(\displaystyle{ a=-3 \\
b=15 \\
c=6 \\
d=-30}\)
Dziękuję za pomoc. Z zadaniem 5 również sobie poradziłem - miałem "ściągę" w zeszycie.
Niestety na tym moja wiedza się kończy i potrzebuję naprowadzenia. Zacznijmy od początku, czyli od zadania pierwszego. Uprzedzając pytania - kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Gdyby ktoś zaczął i powiedział co trzeba zrobić na pewno bym sobie poradził.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2013, o 18:39 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Sprawdź rachunki w 4 bo chyba gdzieś się rombnąłeś. Co do zadania pierwszego to podstaw w miejsce \(\displaystyle{ f(x)}\) i \(\displaystyle{ g(x)}\) wzory i wykonaj działania. Pamiętaj o wzorze skróconego mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2013, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Nadal nie wiem jak wykonać pierwsze zadanie Mógłbyś podstawić te wzory? W jaki sposób wyznaczę pytany wielomian?
zadanie 4
\(\displaystyle{ P(x)=ax^{3} + bx^{2}+cx+d}\)
Pierwiastki wielomianu: \(\displaystyle{ 2, -2, 5}\)
\(\displaystyle{ P(3)=30}\)
a,b,c,d - szukane liczby
\(\displaystyle{ P(x)=a(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=a(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ P(3)=30}\)
\(\displaystyle{ 30= a(3-2)(3+2)(3-5)}\)
\(\displaystyle{ 30=a(1)(5)(-2)}\)
\(\displaystyle{ 30=a(-10) /: (-10)}\)
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= a(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= -3(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = -3 (x^{2}-2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (-3x^{2}+6)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= -3x^{3} + 15x^{2}+6x- 30}\)
\(\displaystyle{ Odp: a= -3 , b=15, c=6, d= -30}\)
zadanie 4
\(\displaystyle{ P(x)=ax^{3} + bx^{2}+cx+d}\)
Pierwiastki wielomianu: \(\displaystyle{ 2, -2, 5}\)
\(\displaystyle{ P(3)=30}\)
a,b,c,d - szukane liczby
\(\displaystyle{ P(x)=a(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=a(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ P(3)=30}\)
\(\displaystyle{ 30= a(3-2)(3+2)(3-5)}\)
\(\displaystyle{ 30=a(1)(5)(-2)}\)
\(\displaystyle{ 30=a(-10) /: (-10)}\)
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= a(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ W(x)= -3(x-2)(x+2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = -3 (x^{2}-2)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (-3x^{2}+6)(x-5)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= -3x^{3} + 15x^{2}+6x- 30}\)
\(\displaystyle{ Odp: a= -3 , b=15, c=6, d= -30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
No i masz w 4 błąd, bo
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left( x+2\right) \neq x ^{2}-2}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left( x+2\right) = x^{2}-4}\)
Popraw błąd i napisz co wyszło. Co do pierwszego to jaśniej już nie umiem:
\(\displaystyle{ w\left( x\right)=2\left[ f\left( x\right) \right] ^{3} -g\left( x\right) =2 \left( 5x-2\right) ^{3}-\left( \sqrt{7}x-3 \right) \left( \sqrt{7}x+3 \right) =...}\)
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left( x+2\right) \neq x ^{2}-2}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \left( x-2\right)\left( x+2\right) = x^{2}-4}\)
Popraw błąd i napisz co wyszło. Co do pierwszego to jaśniej już nie umiem:
\(\displaystyle{ w\left( x\right)=2\left[ f\left( x\right) \right] ^{3} -g\left( x\right) =2 \left( 5x-2\right) ^{3}-\left( \sqrt{7}x-3 \right) \left( \sqrt{7}x+3 \right) =...}\)
- SheldonCooper
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 maja 2013, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
\(\displaystyle{ f(x)=5x-2 \\
g(x)=(\sqrt{7}x-3)(\sqrt{7}x+3) \Rightarrow g(x)=7x^{2}-9 \\
w(x)=2\left[f(x)\right]^{3}-g(x) \\
w(x)=2(5x-2)^{3}-7x^{2}+9 \\
w(x)=250 x^3-307 x^2+120 x-7}\)
g(x)=(\sqrt{7}x-3)(\sqrt{7}x+3) \Rightarrow g(x)=7x^{2}-9 \\
w(x)=2\left[f(x)\right]^{3}-g(x) \\
w(x)=2(5x-2)^{3}-7x^{2}+9 \\
w(x)=250 x^3-307 x^2+120 x-7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 27 maja 2013, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 3 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Faktycznie zrobiłem błąd. Poprawiłem i wyszło dobrze, czyli:
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ b= 15}\)
\(\displaystyle{ c= 12}\)
\(\displaystyle{ d= -60}\)
Z małą pomocą kumpla rozwiązałem prawie wszystkie zadania. Prawie, ponieważ nie jestem pewny czy zadanie piąte jest dobrze zrobione, a na zadaniu szóstym stanąłem w martwym punkcie...
Proszę o sprawdzenie ZADANIA 5
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}+ax^{2} -16x+b}\)
c - trzeci pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
a,b,c - szukane pierwiastki
\(\displaystyle{ w(x)=k(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ k=1}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x+1)(x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x^{2} -3x+1x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x^{2}-2x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - cx^{2}-2x^{2}+2cx-3x-3c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + (-c-2)x^{2} + (2x-3)x +3c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - x^{2} +ax-b}\)
\(\displaystyle{ a=2c-3}\)
\(\displaystyle{ -b= 3c}\)
\(\displaystyle{ -c-2=-1}\)
\(\displaystyle{ -c-2=-1}\)
\(\displaystyle{ -c=1}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
\(\displaystyle{ a= 2(-1)(3)}\)
\(\displaystyle{ -b=3*(-1)}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
\(\displaystyle{ a=-6}\)
\(\displaystyle{ b= 3}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
Metoda z "k=1" została wykorzystana przez NAUCZYCIELKĘ na lekcji w identycznym zadaniu z innymi danymi. Nie wiem na czym to polega, a tym bardziej czy zapis jest poprawnie matematycznie i czy wyniki są dobre. Proszę o sprawdzenie.
ZADANIE 6
Stanąłem w pewnym momencie i nie wiem co dalej zrobić. Proszę o radę.
\(\displaystyle{ W(x)=-2x^{3} - x^{2} + 26x - 15}\)
\(\displaystyle{ (2x^{2}+ax+b)(-x+3)= -2x^{3} +6x^{2} -ax^{2} +3ax - bx+3b=}\)
\(\displaystyle{ = -2x^{3} + (6-a)x^{2} + (3a-b)x +3b}\)
Co dalej??
Dziękuję i pozdrawiam!
\(\displaystyle{ a= -3}\)
\(\displaystyle{ b= 15}\)
\(\displaystyle{ c= 12}\)
\(\displaystyle{ d= -60}\)
Z małą pomocą kumpla rozwiązałem prawie wszystkie zadania. Prawie, ponieważ nie jestem pewny czy zadanie piąte jest dobrze zrobione, a na zadaniu szóstym stanąłem w martwym punkcie...
Proszę o sprawdzenie ZADANIA 5
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}+ax^{2} -16x+b}\)
c - trzeci pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
a,b,c - szukane pierwiastki
\(\displaystyle{ w(x)=k(x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
\(\displaystyle{ k=1}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x+1)(x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x^{2} -3x+1x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= (x^{2}-2x-3)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - cx^{2}-2x^{2}+2cx-3x-3c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + (-c-2)x^{2} + (2x-3)x +3c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - x^{2} +ax-b}\)
\(\displaystyle{ a=2c-3}\)
\(\displaystyle{ -b= 3c}\)
\(\displaystyle{ -c-2=-1}\)
\(\displaystyle{ -c-2=-1}\)
\(\displaystyle{ -c=1}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
\(\displaystyle{ a= 2(-1)(3)}\)
\(\displaystyle{ -b=3*(-1)}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
\(\displaystyle{ a=-6}\)
\(\displaystyle{ b= 3}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
Metoda z "k=1" została wykorzystana przez NAUCZYCIELKĘ na lekcji w identycznym zadaniu z innymi danymi. Nie wiem na czym to polega, a tym bardziej czy zapis jest poprawnie matematycznie i czy wyniki są dobre. Proszę o sprawdzenie.
ZADANIE 6
Stanąłem w pewnym momencie i nie wiem co dalej zrobić. Proszę o radę.
\(\displaystyle{ W(x)=-2x^{3} - x^{2} + 26x - 15}\)
\(\displaystyle{ (2x^{2}+ax+b)(-x+3)= -2x^{3} +6x^{2} -ax^{2} +3ax - bx+3b=}\)
\(\displaystyle{ = -2x^{3} + (6-a)x^{2} + (3a-b)x +3b}\)
Co dalej??
Dziękuję i pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Zadanie 4 jest już zrobione poprawnie.
Co do zadania 5 to niestety nie tak jak trzeba.
Najpierw jest:
Czyli tera powinieneś napisać
\(\displaystyle{ W(x)=4 (x+1)(x-3)(x-c)}\) i dalej to powymnażać.
Zadanie 6 bardzo dobrze. Teraz zastosuj twierdzenie o równości wielomianów, czyli skoro są równe to przyrównaj ich współczynniki przy tych samych potęgach. Stąd policzysz układem równań parametry.
Co do zadania 5 to niestety nie tak jak trzeba.
Najpierw jest:
A potem piszesz:\(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}+ax^{2} -16x+b}\)
No wybacz ale to się kupy nie trzyma.\(\displaystyle{ w(x)=k(x-x1)(x-x2)(x-x3) \Rightarrow
k=1}\)
Czyli tera powinieneś napisać
\(\displaystyle{ W(x)=4 (x+1)(x-3)(x-c)}\) i dalej to powymnażać.
Zadanie 6 bardzo dobrze. Teraz zastosuj twierdzenie o równości wielomianów, czyli skoro są równe to przyrównaj ich współczynniki przy tych samych potęgach. Stąd policzysz układem równań parametry.
- SheldonCooper
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 maja 2013, o 13:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczanie wielomianów, równania na wielomianach
Zadanie 6): Wymnóż przez siebie wielomiany \(\displaystyle{ g(x)}\) oraz \(\displaystyle{ h(x)}\) i przyrównaj współczynniki nowopowstałego wielomianu \(\displaystyle{ g(x) \cdot h(x)}\) do współczynników wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) - wyliczysz z tego \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ 6-a=-1 \\
3a-b=26 \\
3b=-15 \Rightarrow b=-5 \\
3a=21 \Rightarrow a=7}\)
Zadanie 5) Podstaw do wzoru wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) wartości \(\displaystyle{ x=-1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\). Powstanie dzięki temu układ dwóch równań, z których obliczysz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Następnie, korzystając z dzielenia wielomianów lub rozkładu Hornera, obliczysz trzeci pierwiastek.
\(\displaystyle{ 6-a=-1 \\
3a-b=26 \\
3b=-15 \Rightarrow b=-5 \\
3a=21 \Rightarrow a=7}\)
Zadanie 5) Podstaw do wzoru wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) wartości \(\displaystyle{ x=-1}\) i \(\displaystyle{ x=3}\). Powstanie dzięki temu układ dwóch równań, z których obliczysz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Następnie, korzystając z dzielenia wielomianów lub rozkładu Hornera, obliczysz trzeci pierwiastek.