wielomianek :)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
wielomianek :)
Widać że tutaj nie mamy równych potęg więc musimy tak dobrać współczynniki aby "pozbyć" się \(\displaystyle{ x^5}\) i \(\displaystyle{ x^4}\)
Więc:
\(\displaystyle{ 3a-1=0 a+b=0 -(2a-b)=-1}\)
Więc:
\(\displaystyle{ 3a-1=0 a+b=0 -(2a-b)=-1}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
wielomianek :)
Porównujemy współczynniki przy odpowiednich potęgach wielomianów.
Mamy zatem układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
3a-1=0\\
a+b=0\\
-(2a-b)=-1\\
\end{array}\right.}\)
Mamy zatem układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
3a-1=0\\
a+b=0\\
-(2a-b)=-1\\
\end{array}\right.}\)