Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Witam. Potrzebuje zrozumieć zadani. Mogłby ktoś wytłumaczyć co i jak po kolei robić?
Z góry dziękuje , Pozdrawiam !
Zad 1)Wielomian \(\displaystyle{ W\left(X\right)=\left(5x-3\right)\left( 2x ^{2} +1\right)-\left( 3x-2\right) ^{2}}\) przekształć do najprostszej postaci i oblicz \(\displaystyle{ W\left( -1\right) i W\left( 2\right)}\)
Zad 2)Dla jakiej wartości parametrów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) wielomiany \(\displaystyle{ F\left( X\right) = \left( x+1\right)\left( ax+b\right) - x ^{2}}\) i \(\displaystyle{ G\left( x\right) = 2x ^{2} + 5x + 2}\) sa równe?
Potrzebuje do nich rozumowania i wytłumaczanie co i jak i co się skąd wzięło. Prosze bardzo o pomoc
Z góry dziękuje , Pozdrawiam !
Zad 1)Wielomian \(\displaystyle{ W\left(X\right)=\left(5x-3\right)\left( 2x ^{2} +1\right)-\left( 3x-2\right) ^{2}}\) przekształć do najprostszej postaci i oblicz \(\displaystyle{ W\left( -1\right) i W\left( 2\right)}\)
Zad 2)Dla jakiej wartości parametrów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) wielomiany \(\displaystyle{ F\left( X\right) = \left( x+1\right)\left( ax+b\right) - x ^{2}}\) i \(\displaystyle{ G\left( x\right) = 2x ^{2} + 5x + 2}\) sa równe?
Potrzebuje do nich rozumowania i wytłumaczanie co i jak i co się skąd wzięło. Prosze bardzo o pomoc
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 17:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Literówka w temacie.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Literówka w temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
1. Wykonaj działania. Potem podstawiasz pod \(\displaystyle{ x}\) najpierw \(\displaystyle{ -1}\) potem \(\displaystyle{ 2}\) i obliczasz wartość.
2. Wykonaj działania w pierwszym wielomianie a potem porównaj współczynniki obu wielomianów.
2. Wykonaj działania w pierwszym wielomianie a potem porównaj współczynniki obu wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
konrad509 pisze:1. Wykonaj działania. Potem podstawiasz pod \(\displaystyle{ x}\) najpierw \(\displaystyle{ -1}\) potem \(\displaystyle{ 2}\) i obliczasz wartość.
2. Wykonaj działania w pierwszym wielomianie a potem porównaj współczynniki obu wielomianów.
Nie wiem jak to zrobić. Potrzebuje nauczyć sie metody
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
1. Wymnóż nawiasy, podnieś do potęgi drugi nawias, pododawaj co się da. Podstawić liczbę pod \(\displaystyle{ x}\) i obliczyć wartość wyrażenia to już nie problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Wymnożyłem wszystko i mam to:konrad509 pisze:1. Wymnóż nawiasy, podnieś do potęgi drugi nawias, pododawaj co się da. Podstawić liczbę pod \(\displaystyle{ x}\) i obliczyć wartość wyrażenia to już nie problem.
\(\displaystyle{ \left( 10x ^{3} + 5x -6x ^{2} -3 \right) - 9x ^{2} - 2}\)
Potem wyrazy podobne zrobiłem i mam to :
\(\displaystyle{ 10x ^{3} + 5x - 15x ^{2} - 1}\)
czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Czyli ma być \(\displaystyle{ \left( 10x ^{3} + 5x -6x ^{2} -3 \right) - 3x ^{2} - 12 + 2 ^{2}}\) ?konrad509 pisze:Źle podniesiony nawias do potęgi. Wzory skróconego mnożenia się kłaniają.
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
\(\displaystyle{ -((3x)^2-12+2^2)}\)
Całość przecież odejmujesz, a nie tylko pierwszy składnik. Tak samo do potęgi podnosisz \(\displaystyle{ 3x}\), nie sam \(\displaystyle{ x}\).
Całość przecież odejmujesz, a nie tylko pierwszy składnik. Tak samo do potęgi podnosisz \(\displaystyle{ 3x}\), nie sam \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Dobra a jak zrobić 2 zadanie? Jak wymonożyć \(\displaystyle{ F\left( X\right) = \left( x+1\right)\left( ax+b\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Wiem ze dla Cb to jest normalne i proste dla mnie nie. Każde przez każde??
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 maja 2013, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 01011010101
Wielomiany zadania potrzebuje rozumowania
Wychodzi takie coś mi :
\(\displaystyle{ ax ^{2} + xb + ax + b - x ^{2}}\)
co mam dalej z tym zrobic
\(\displaystyle{ ax ^{2} + xb + ax + b - x ^{2}}\)
co mam dalej z tym zrobic