Funkcja f

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Funkcja f

Post autor: Zahion »

Mając funkcje \(\displaystyle{ f(x)}\) oraz \(\displaystyle{ f(y)}\) to \(\displaystyle{ f(0)f(0) = (f(0)) ^{2}}\) Skoro te funkcje mają wyraz wolny \(\displaystyle{ a _{0}}\) to ich iloczyn powinien być równy \(\displaystyle{ (a _{0}) ^{2}}\) natomiast widziałem zapis, że \(\displaystyle{ f(0)f(0) = f(0)}\). Proszę o pomoc
Sambard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 2 mar 2013, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 14 razy

Funkcja f

Post autor: Sambard »

To \(\displaystyle{ f(0)f(0) = (f(0)) ^{2}}\) jest prawda. Natomiast z zapisu \(\displaystyle{ f(0)f(0) = f(0)}\) wynika, że \(\displaystyle{ f(0)=0 \vee f(0)=1}\), więc nie wszystkie wielomiany to spełniają.

EDIT: W sumie to Tobie chodziło chyba o dowolne funkcje, a nie konkretnie wielomiany. \(\displaystyle{ a_{0}}\) mnie zmyliło.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 16:23 przez Sambard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Funkcja f

Post autor: yorgin »

Zahion pisze:Mając funkcje \(\displaystyle{ f(x)}\) oraz \(\displaystyle{ f(y)}\) to \(\displaystyle{ f(0)f(0) = (f(0)) ^{2}}\) Skoro te funkcje mają wyraz wolny \(\displaystyle{ a _{0}}\) to ich iloczyn powinien być równy \(\displaystyle{ (a _{0}) ^{2}}\) natomiast widziałem zapis, że \(\displaystyle{ f(0)f(0) = f(0)}\). Proszę o pomoc
Czy ja mogę prosić o treść zadania w języku polskim?
ODPOWIEDZ