Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
Proszę o rozwiązanie
\(\displaystyle{ a)5x(x ^{2}+1)-(3x+1) ^{2}=-2x ^{2}-x-3 \\
b)2(x ^{2}-1) ^{2}+x(2x+3) ^{2}=11x ^{2}+14x \\
c)(3x-2) ^{2}+4x(1-x ^{2})=6-5x ^{4}}\)
Wskazówka do b i c- Wyłącz najpierw wspólny czynnik przed nawias
\(\displaystyle{ a)5x(x ^{2}+1)-(3x+1) ^{2}=-2x ^{2}-x-3 \\
b)2(x ^{2}-1) ^{2}+x(2x+3) ^{2}=11x ^{2}+14x \\
c)(3x-2) ^{2}+4x(1-x ^{2})=6-5x ^{4}}\)
Wskazówka do b i c- Wyłącz najpierw wspólny czynnik przed nawias
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
No to w \(\displaystyle{ a}\) mam tak
\(\displaystyle{ 5x ^{3}+5x-(9x ^{2}+6x+1)=-2x ^{2}-x-3 \\
5x ^{3}+5x -9x ^{2}-6x-1+2x ^{2}+x+3=0 \\
5x ^{3}-7x ^{2}+2=0}\)
No i na tym skończyłem
\(\displaystyle{ 5x ^{3}+5x-(9x ^{2}+6x+1)=-2x ^{2}-x-3 \\
5x ^{3}+5x -9x ^{2}-6x-1+2x ^{2}+x+3=0 \\
5x ^{3}-7x ^{2}+2=0}\)
No i na tym skończyłem
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
no to idąc dalej mam, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
i dzielę
\(\displaystyle{ (5x ^{3}-7x ^{2}+2):(x-1)=5x ^{2}-2x \\
-5x ^{3}+5x ^{2}\\
-------------\\
=== -2x ^{2} +2 \\
........... 2x ^{2}-2x \\
----------------}\)
No i mam problem.....
i dzielę
\(\displaystyle{ (5x ^{3}-7x ^{2}+2):(x-1)=5x ^{2}-2x \\
-5x ^{3}+5x ^{2}\\
-------------\\
=== -2x ^{2} +2 \\
........... 2x ^{2}-2x \\
----------------}\)
No i mam problem.....
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
z czego? Nie znam, mieliśmy tylko dzielenie wielomianów, twierdzenie bezout i twierdzenie o rozwiązaniach całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
Rozwiąż równanie
schemat Hornera to sposób na dzielenie przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\)
-- 5 maja 2013, o 17:28 --
\(\displaystyle{ -2x+2}\)
-- 5 maja 2013, o 17:28 --
junior95 pisze:no to idąc dalej mam, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
i dzielę
\(\displaystyle{ (5x ^{3}-7x ^{2}+2):(x-1)=5x ^{2}-2x \\
-5x ^{3}+5x ^{2}\\
-------------\\
=== -2x ^{2} +2 \\
........... 2x ^{2}-2x \\
----------------}\)
No i mam problem.....
\(\displaystyle{ -2x+2}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 17:28 przez lesmate, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 5x^3-7x^2+2=\left( x-1\right)\left( \frac{5x^3-5x^2}{x-1}- \frac{2x^2-2}{x-1}\right)=}\)
\(\displaystyle{ =\left( x-1\right)\left( 5x^2 - 2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}\right)=\left( x-1\right)\left( 5x^2-2x-2\right)}\)
Pozdrawiam,
Vether
\(\displaystyle{ =\left( x-1\right)\left( 5x^2 - 2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}\right)=\left( x-1\right)\left( 5x^2-2x-2\right)}\)
Pozdrawiam,
Vether
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
Bez sensu byłoby gdybym miał przepisać coś czego nie rozumiem, ale wedle tego co napisałeś na końcu będzie -2Vether pisze:\(\displaystyle{ 5x^3-7x^2+2=\left( x-1\right)\left( \frac{5x^3-5x^2}{x-1}- \frac{2x^2+2}{x-1}\right)=}\)
\(\displaystyle{ =\left( x-1\right)\left( 5x^2 - 2 \cdot \frac{x^2+1}{x-1}\right)=\left( x-1\right)\left( 5x^2-2x-2\right)}\)
Pozdrawiam,
Vether
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozwiąż równanie
Poprawiłem... Spójrz wyżej.
Wyciągam \(\displaystyle{ \left( x-1\right)}\). W drugim nawiasie mam ułamek, który "dzielę" na dwa
\(\displaystyle{ \frac{5x^3-5x^2}{x-1}= \frac{5x^2\left( x-1\right) }{x-1}=5x^2}\)
\(\displaystyle{ -\frac{2x^2-2}{x-1}=-2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}}\)
Otrzymaliśmy najprostszy wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \left( a-b\right)\left( a+b\right)=a^2-b^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2-b^2}{a-b}=a+b}\)
Z tego mamy:
\(\displaystyle{ -2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}=-2 \cdot \left( x+1\right)=-2x-2}\)
-- 5 maja 2013, o 17:44 --
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 5x^3-7x^2+2=\left( x-1\right) \left( 5x^2-2x-2\right)}\)
Wyciągam \(\displaystyle{ \left( x-1\right)}\). W drugim nawiasie mam ułamek, który "dzielę" na dwa
\(\displaystyle{ \frac{5x^3-5x^2}{x-1}= \frac{5x^2\left( x-1\right) }{x-1}=5x^2}\)
\(\displaystyle{ -\frac{2x^2-2}{x-1}=-2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}}\)
Otrzymaliśmy najprostszy wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \left( a-b\right)\left( a+b\right)=a^2-b^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2-b^2}{a-b}=a+b}\)
Z tego mamy:
\(\displaystyle{ -2 \cdot \frac{x^2-1}{x-1}=-2 \cdot \left( x+1\right)=-2x-2}\)
-- 5 maja 2013, o 17:44 --
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 5x^3-7x^2+2=\left( x-1\right) \left( 5x^2-2x-2\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
Ok dobra idziemy dalej.
Czyli x1=1 a x2 i 3 liczymy deltą, która wyniesie 44
\(\displaystyle{ x2= \frac{2- \sqrt{44} }{10} \\
x3= \frac{2+ \sqrt{44} }{10}}\)
Książka podaje wynik
\(\displaystyle{ x1=1; \ x2= \frac{1- \sqrt{11} }{5}\ i \ x3= \frac{1+ \sqrt{11} }{5}}\)
Te wyniki się jakoś skracają?
Czyli x1=1 a x2 i 3 liczymy deltą, która wyniesie 44
\(\displaystyle{ x2= \frac{2- \sqrt{44} }{10} \\
x3= \frac{2+ \sqrt{44} }{10}}\)
Książka podaje wynik
\(\displaystyle{ x1=1; \ x2= \frac{1- \sqrt{11} }{5}\ i \ x3= \frac{1+ \sqrt{11} }{5}}\)
Te wyniki się jakoś skracają?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 17:59 przez junior95, łącznie zmieniany 2 razy.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{44}= \sqrt{11 \cdot 4}= 2\sqrt{11}}\)
A potem jeszcze możesz skrócić ułamki przez \(\displaystyle{ 2}\) i dostaniesz książkowe wyniki
PS: \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
A potem jeszcze możesz skrócić ułamki przez \(\displaystyle{ 2}\) i dostaniesz książkowe wyniki
PS: \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 17:54 przez Vether, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Rozwiąż równanie
ufff i chwała Bogu (czyt. Verther'owi). No to jeszcze dwa. Popisałem coś na kartce ale całkowicie błędnie.