Znajdź wszystkie wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariusz2409
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Znajdź wszystkie wielomiany

Post autor: mariusz2409 »

Witam! Mam problem z poniższym zadaniem, czy mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku?

Znajdź wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ P\left(x)\right}\) mające własność
\(\displaystyle{ xP\left(x-1)\right=\left(x-2)\right P\left(x)\right}\)

wiem tylko, że \(\displaystyle{ P\left(0)\right=0}\) i \(\displaystyle{ P\left(1)\right=0}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 13:48 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Super, że edytowałeś post!
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Znajdź wszystkie wielomiany

Post autor: kamil13151 »

Z tego wynika, że \(\displaystyle{ P(x)=x(x-1)Q(x)}\). Podstawiając obustronnie mamy: \(\displaystyle{ x(x-1)(x-2)Q(x-1)=x(x-1)(x-2)Q(x)}\). Z tego wynika, że \(\displaystyle{ Q(x)=Q(x-1)}\) - jakie wielomiany spełniają taki warunek?
mariusz2409
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Znajdź wszystkie wielomiany

Post autor: mariusz2409 »

czyli musi być wielomianem stałym, dzięki wielkie
ODPOWIEDZ